Izvor: Blic, 20.Avg.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašena elementarna nepogoda zbog nestašice vode

U opštinama Arilje, Požega i Lučani su proglašene mere koje se preduzimaju u slučaju elementarnih nepogoda, zbog sve većih problema koje je dugotrajna suša izazvala u vodosnabdevanju sa regionalnog sistema Rzav. Stanje u vodosnabdevanju je vrlo teško i u opštinama Čačak i Gornji Milanovac, koje su takođe priključene na sistem Rzav.



Direktor Javnog preduzeća "Rzav" Ljubo Lazović izjavio je za Tanjug da se iz vodozahvata Ševelj kod Arilja potrošačima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojih ima gotovo 200.000, isporučuje oko 400 litara vode u sekundi, što je upola manje od uobičajenih potreba. Od nadležnih državnih organa biće zatraženo da odobre smanjenje biološkog minimuma za Rzav, odnosno da se iz toka ove reke privremeno uzima nešto više vode nego što je sada dozvoljeno.

Zahvaljujući razumevanju Užičana, koji su iz svoje akumulacije "Vrućci" na Đetini pustili nešto više vode u sliv Zapadne Morave, veštačko jezero u Parmencu kod Čačka omogućilo je prihranjivanje starih izvorišta ranijeg čačanskog vodovoda i nešto bolje snabdevanje ovog grada vodom. U samom Čačku i dalje važe mere štednje, dok se okolna naselja isključuju i po 24 časa dnevno. Ograničenja u potrošnji vode uvedena su i u Gornjem Milanovcu, ali je u ovom gradu nešto bolje, jer se deo vode dobija iz sopstvenih izvorišta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.