Profesori smatraju da treba uvesti veći broj časova srpskog

Izvor: RTS, 08.Feb.2020, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesori smatraju da treba uvesti veći broj časova srpskog

Srpski jezik kao nastavni predmet nema željeni, potrebni i očekivani status u obrazovnom sistemu Srbije, smatraju učesnici 61. Republičkog zimskog seminara. U radu trodnevnog skupa, čija je glavna tema status srpskog jezika u zemlji i dijaspori, učestvuje oko 1.500 nastavnika iz zemlje i regiona.
U mlađim razredima za srpski jezik je planirano pet časova, dok Francuzi u istom uzrastu svoj maternji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jezik imaju deset puta nedeljno. Profesori smatraju da treba da se uvede veći broj časova nego što ih sada ima.

"To se može postići izbornim programima, izbornim predmetima, koji bi prikazali koliko je važno jezičku kulturu razvijati, a naročito kompetencije učenika koje se tiču i njihovog govora i njihovog pismenog izražavanja", kaže predsednica Društva za srpski jezik i književnost Srbije Zona Mrkalj.
Prosvetna savetnica Republičko-pedagoškog zavoda Republike Srpske Silva Dobraš kaže da je potrebno uvesti predmete koji u bazi imaju pravopis, jezičku kulturu i definitivno negovati ćirilicu.
Esnaf podseća i da treba povećati broj lektorata u inostranstvu.
"Republika Srbija u ovom trenutku nema lektora u Moskvi. Ako nemamo lektora u Moskvi, što bismo ga imali na drugim mestima, a nekada je deset hiljada studenata na svetskim univerzitetima učilo srpski jezik. To je prosto zadatak države, da se vide bilateralni sporazumi, gde može. Dakle, ako mi imamo lektore iz Španije u Beogradu, zašto ne bismo imali lektore srpskog u Šaniji", kaže Veljko Brborić, potpredsednik Društva za srpski jezik i književnost Srbije.

V. d. dekana Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljiljana Marković kaže da smo preko svojih akademskih veza na prestižnim svetskim univerzitetima kao što je univerzitet "Lobačevski" u Nižnjem Novgorodu, Azerbejdžanski univerzitet stranih jezika u Bakuu, kao Univerzitet u Osaki u Japanu, uspeli da uspostavimo nastavu srpskog jezika i srpske kulture, a zatim na "Sapienci" u Rimu.
Filolozi ponavljaju da bi trebalo razmisliti da se srpski jezik kao izborni predmet uvede i na mnoge fakultete. One koji žele da budu učitelji ili profesori trebalo bi školovati o trošku države, obezbediti im stipendije ili kredite. Tada bi, smatraju, imali bolje i motivisanije učitelje i profesore srpskog jezika, pa bi samim tim i status jezika bio bolji. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.