Profesori podržali studente

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesori podržali studente

Ministarstvu predloženo i da hitno razmotri mogućnost ponovnog uvođenja kategorije sufinansirajućih studenata

Studenti Beogradskog univerziteta odlučili su juče da prekinu blokadu Filozofskog fakulteta, jer je dekansko veće ovog fakulteta usvojilo platformu kojom se predviđa smanjenje školarina. Nešto kasnije u toku dana ovu platformu podržao je i Senat univerziteta, zatraživši dijalog sa predstavnicima Ministarstva prosvete o načinu finansiranja univerziteta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

U sporazumu između profesora i studenata od resornog ministarstva zahteva se povećanje sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za visoko obrazovanje. Resornom ministarstvu takođe je predloženo da hitno razmotri mogućnost ponovnog uvođenja kategorije sufinansirajućih studenata koja će zameniti kategoriju samofinansirajućih. Poslednji zahtev predviđa osmišljavanje dugoročne strategije razvoja visokog obrazovanja koja bi, između ostalog, podrazumevala i smanjenje materijalnih izdataka studenata.

Profesor dr Aleksandar Kostić, dekan Filozofskog fakulteta, objasnio je da će sporazum između profesora i studenata biti potpisan čim se uveri da je stanje na fakultetu normalizovano i da nastava može da počne. Razgovori bi trebalo da se nastave u četvrtak raspravom o konkretnom smanjenju školarina na Filozofskom fakultetu.

– Podrška platformi ne znači i automatsko ispunjenje naših zahteva. Pomno ćemo pratiti kako se ona sprovodi u delo. Ali više nemamo razloga da držimo Filozofski fakultet u blokadi pošto je njegova uprava od danas na našoj strani. Obećali su nam da nijedan student neće snositi nikakve posledice zbog toga što je učestvovao u ovim protestima – objasnio je Aleksandar Radosavljević u ime studenata koji su sedam dana protestovali i blokirali nastavu.

Iako su članovi Senata Beogradskog univerziteta načelno podržali platformu Filozofskog fakulteta, ovo pitanje otvorilo je žestoku raspravu među dekanima. Većina se složila, što je i profesor dr Dejan Popović, rektor BU, konstatovao, da bi državni fakulteti trebalo da zauzmu ofanzivniji stav prema državi zahtevajući da se ispunjavaju zakonom predviđene obaveze o "pokrivanju" materijalnih troškova iz budžeta.

– Zahtevamo hitan dijalog s ministarstvom o načinu finansiranja fakulteta. Neophodno je da se specifikuju troškovi školovanja koji moraju da budu jasni i transparentni da bi studenti znali koliki su troškovi njihovog studiranja. Takođe, potrebno je zaključiti ugovor o finansiranju Univerziteta u Beogradu – istakao je rektor Popović i dodao da bi trebalo da država i dalje u potpunosti finansira školovanje jednog broja studenata.

Savet je podržao uvođenje kategorije studenta koji bi se finansirali iz budžeta sa 30 i 40 odsto, kao i dalje postojanje samofinansirajućih akademaca.

Dekani nekoliko fakulteta istakli su da bi studentski protest trebalo da se preseli ispred zgrade vlade, jer ministarstvo već godinama uplaćuje samo oko 25 odsto sume potrebne za plaćanje materijalnih troškova visokoškolskih ustanova (iako su po zakonu obavezni da plaćaju 50 odsto). Dekani su istakli da samo nekoliko fakulteta ostvaruje profit od školarina, a da ostalima to predstavlja samo pet do deset odsto prihoda i ponovili su da školarinu plaćaju samo brucoši i oni koji su dva puta obnovili jednu godinu.

Dobrivoje Radovanović, dekan Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, ističe da studenti nemaju pravo da traže smanjenje školarina, jer bi to "ugasilo" mnoge visokoškolske ustanove.

– Smatram da je školarina od 60.000 dinara, koliko košta godina na mom fakultetu, bezobrazno niska, čak i ukoliko se u nju uračuna cena prijave ispita od 250 dinara i svi ostali troškovi. Za te pare jednog studenta "servisira" 20 profesora – ističe Radovanović.

Iako se u platformi Filozofskog fakulteta ne spominje izjednačavanje zvanja "diplomirani" i "master", akademci tvrde da neće odustati od ovog zahteva i da će ga i dalje upućivati nadležnim institucijama.

J. Stevanović - J. Kisin

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.