Izvor: RTS, 05.Mar.2021, 12:00

Profesori iz Niša na listi najuticajnijih svetskih naučnika, šta to znači njima, a šta studentima

Četvoro profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu našlo se na listi najuticajnijih naučnika u svetu koju je objavio američki Univerzitet Stanford. Naučnici su rangirani u 22 oblasti.
Profesor Niko Radulović sa Departmana za hemiju, našoj javnosti poznat je kao nekada najmlađi doktor nauka u Srbiji. Do sada je objavio 240 naučnih radova, a ovo priznanje mu je jedno od najvažnijih.

"To je svetska lista gde nije pravljena razlika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odakle vi potičete i to je ono što je, u stvari, najvažnije. Ovoga puta niste se upoređivali sa nekim ko je u sličnim uslovima kao vi, već sa mnogima koji imaju mnogo bolje uslove", ističe profesor Niko Radulović.
Profesor Dragan Đorđević sa Departmana za matematiku kaže da je ovo veliko priznanje za njegov fakultet i Univerzitet u Nišu.
"Niko ne razmišlja o tome da će 20 godina njegovog rada naći na nekoj listi, to je nemoguće, već je to samo interesovanje za nauku i uloženi rad", kaže profesor Đorđević.
Na listi još dvoje profesora sa niškog PMF-a"Naš fakultet jeste jedan od vodećih što se tiče naučnog rada, mi prosečno godišnje publikujemo oko 250 radova, na prestižnoj SCI listi", objašnjava dekan fakulteta Perica Vasiljević. 
Niški profesori ocenjuju da će im ova referenca pomoći, pre svega, u dobijanju međunarodnih projekata.
"Sada imaju dokaz da to čime se mi bavimo, jeste svetski kurentno i važno. Mislim da će to jako doprineti da možemo uspešno da apliciramo i dobijamo projekte", kaže profesor Radulović.
Profesor Đorđević ističe da je veoma važno biti uticajan i naći se na listama koje su prepoznatljive u svetu.
Lista američkog univerziteta Stanford jedna je od najznačajnijih u svetu i na njoj je oko dva odsto najcitiranijih naučnika na planeti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.