Produžetak popisa za tri dana

Izvor: Studio B, 11.Okt.2011, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžetak popisa za tri dana

Popis stanovnštva zvanično traje do 15. oktobra, a biće produžen za još tri dana za građane koji iz bilo kakvog razloga nisu popisani,izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

On je u izjavi RTS-u objasnio da popisivači više neće ići po kućama, ali da će građani moći da se jave popisnim komisijama da dođu kod njih ili da oni odu u popisne komisije kako bi se ovaj posao završio.

Za prvih osam dana popisa stanovništva u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srbiji popisano je više od šest miliona osoba i preko dva i po miliona domaćinstava što prestavalja odličan rezultat, precizirao je Vukmirović.

Vukmirović je istakao da se presek popisa stanovništva radi na svaka dva dana.

Upitan o Albancima sa juga Srbije i delu Bošnjaka koji se odazvao pozivu glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da bojkotuje popis, Vukmirović je odgovorio da je najmanje popisano u Preševu - nešto preko 1.300 osoba što je oko tri odsto u odnosu na prethodni popis.

Situacija u Bujanovcu i Preševu drugačija je s obzirom da manji broj stanovnika albanske nacionalnosti živi u tim opštinama, dodao je Vukmirović.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu ima bojkota popisa, ali su rezultati i odziv građana mnogo veći nego što su mnogi očekivali, rekao je Vukmirović, izrazivši zadovoljstvo tim rezultatima, jer samo ispod 10 odsto stanovnika odbija da učestvuje u popisu.

U Srbiji popisano 6.850.000 građana

Za 10 dana u Srbiji je popisano oko 6.850.000 građana i 2.950.000 stanova, rekla je načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević.

Lakčevićeva je objasnila da se popis završava, kako je planirano, 15. oktobra, a da će se naredna tri dana od tog datuma obavljati dodatno popisivanje, takođe planirano, za one građane koji iz nekog razloga nisu popisani.

Tokom ta tri dana, rekla je Lakčevićeva, građani će moći da odu do popisnih komisija u gradu u kome žive i da završe posao.

Predviđene su i mobilne ekipe koje će, na zahtev građana, dolaziti kod njih u zakazano vreme.

Ona je objasnila da je trodnevni rok za dodatno popisivanje planiran još tokom leta i sadržan je u organizacionom uputstvu koje se može pronaći i na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

"Dakle, popis se ne produžava, on traje kako je planirano, do 15. oktobra, a naredna tri dana biće obavljano dodatno popisivanje za građane koji su, možda, bili na poslu, na godišnjem odmoru, u njivi ili su prosto imali strah da prime popisivača u kuću", rekla je Lakčevićeva.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.