Izvor: B92, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produženo vreme za davanje krvi

Beograd -- Zbog velikog odziva u akciji "Tvojih pet minuta, nečiji ceo život", produženo je radno vreme centara za davanje krvi.

Mobilna jedinica na Trgu Republike u Beogradu i ostali centri u kojima je moguće dati krv od danas će dežurati od 10 do 18 časova. A kako bi sprečili da oni kojima je krv neophodna, na nju čekaju kao na dobitak na lutriji, dvadesetak radnika Državne lutrije Srbije odlučilo je da dan svoje firme obeleži i tako što će dati krv.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lutrije Bojan Krišto kaže da njegove kolege tradicionalno daju krv i da je akcija Instituta za transfuziju krvi i B92 bila i više nego dobro prihvaćena.

"Reakcija je bila sasvim normalna, ljudska, što bi se reklo. Mi smo pozvali ljude, oni su se sami odazvali. Krajnje jedan ljudski pristup celoj stvari, kakav i treba uostalom da bude", kaže Krišto.

Portparolka Lutrije Jelena Stojanović, kao osoba sa posebnim potrebama, naglašava koliko je važno pomoći onima kojima je to potrebno. Ona kaže da ovakva akcija treba da, između ostalog, neodlučne oslobodi straha i predrasuda.

"Ako imamo u vidu da time što odvajamo pet minuta da vadimo krv, možda ćemo spasiti nečiji život, to znači da bi to trebalo da bude ideja-vodilja svima da se odazovu da daju krv jer kod nas u državi je predrasuda ljudi da ne treba dati krv", kaže Stojanovićeva.

Glumica Nada Blam kaže da će akciju smatrati uspešnom samo ako dobrovoljno davanje krvi postane želja, potreba i navika ljudi.

"Da sada je uspela samo parcijalno, kada od ove akcije napravimo nešto što je trajno, kada više ne bude akcija nego normalna ljudska ponašanja, onda ćemo smatrati ovu akciju uspelom", kaže Blamova.

Samo prošle nedelje Institut za transfuziju prikupio je 355 jedinica krvi, a u toku jednog sata davalo je krv u proseku oko 20 dobrovoljnih davalaca. Pre početka akcije "Tvojih pet minuta, nečiji ceo život" javljalo se najviše 10 dobrovoljaca dnevno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.