Produženi pregovori          o prihodu fakulteta

Izvor: Blic, Tanjug, 02.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produženi pregovori o prihodu fakulteta

Svi fakulteti biće izuzeti obaveze davanja 40 odsto u republički budžet sve dok traju pregovori sa predstavnicima ministarstava prosvete, nauke i finansija. Ipak, najdalje za dve nedelje dogovor mora biti postignut, a državni univerziteti će još jednom razmotriti Vladin predlog da se umesto 40, odreknu 24 odsto sredstava u korist Fonda solidarnosti, dok će preostalih 16 odsto koristiti da plate režije.



Na konferenciji svih državnih univerziteta, koja je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << održana u Beogradu, a kojoj su prisustvovali ministar nauke Božidar Đelić i ministar prosvete Žarko Obradović, dogovoreno je da u roku od najviše dve nedelje pronađu kompromis oko primene Zakona o rebalansu budžeta. U međuvremenu oni će biti izuzeti iz obaveza koje proizilaze iz ovog Zakona. Iako, su svi univerziteti već odbili predlog Vlade, Božidar Đelić ih je pozvao da ga još jednom razmotre.

- Svi se slažemo da je neophodno povećati ulaganja u obrazovanje i nauku, ali ovo je teška godina. Ključna reč našeg predloga je solidarnost. Najpre prema studentima, tako što se neće povećavati školarine, a zatim i prema fakultetima. Naš predlog je da ovih 40 odsto ostanu u okviru fakulteta, ali tako što će 16 odsto sredstva tršiti samo na režije, dok će 24 odsto ići u Fond – istakao je Božidar Đelić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.