Prodati ispod cene

Izvor: Glas javnosti, 31.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodati ispod cene

SMEDEREVO - Članovi Sindikalno-radničkog pokreta Fabrike železničkih vozila „Želvoz“, zahtevaju hitnu isplatu dugovanja od novog vlasnika fabrike, konzorcijuma rumunskih firmi „Grampet-emar“.

Od novog poslodavca, ovaj sindikat zahteva da najkasnije do 5. juna isplati zarade za februar, mart i april i otpočne pregovore o potpisivanju kolektivnog ugovora, o čemu treba da obavesti nadležno ministarstvo. Ukoliko se poslovodstvo pod hitno ne izjasni o zahtevima ovog sindikata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Izvršni odbor SRP-a najavio je da će uputiti zahtev Vladi Srbije, kojim će tražiti sprovođenje revizije i poništenje privatizacije „Želvoza“, u kojem trenutno radi oko 1.700 zaposlenih.

Generalni direktor „Želvoza“, Zoran Momčilović, ovakve zahteve SRP nazvao je ucenjivačkim.

- Rukovodstvo naše fabrike uopšte ne negira nastala dugovanja. Međutim, u sindikalno-radničkom pokretu odlično znaju da se ova dugovanja ne mogu isplatiti preko noći, već je neophodno da se prethodno sprovede zakonska procedura vezana za proces privatizacije. To znači da najpre mora da se završi sva formalno-pravna procedura, da bi „Želvoz“ od društva sa ograničenom odgovornošću prešao u otvoreno akcionarsko društvo. Tek kada se to obavi, moći će da se isplate dugovane zarade, kao i neuplaćeni doprinosi za penzijsko osiguranje, od januara 2005. godine - rekao je Momčilović. On je naveo da je okončanje ove procedure usporila i politička situacija u zemlji, jer su za vreme privatizacije održana čak tri izbora.

DVADESET DVA HEKTARA

Kupovinom smederevskog „Želvoza“, rumunski konzorcijum postao je vlasnik 22 hektara zemljišta, fabričkog pogona, upravne zgrade, turističke agencije, železničko-industrijske škole, zaštitne radionice i odmarališta sa restoranom, sportskim terenima i bazenom.

Fabrika „Želvoz“ prodata je krajem prošle godine, po ceni od 1.150.000 evra, uz investicioni program u iznosu od 7.500.000 evra. Članovi SRP smatrali su da je prodajna cena neodgovarajuća, jer je još pre 10 godina, prema proceni Ekonomskog fakulteta u Beogradu, vrednost „Želvoza“ iznosila oko 27 miliona dolara. Osim sprečavanja potpisivanja kupoprodajnog ugovora, Izvršni odbor SRP zahtevao je i formiranje stručne komisije koja će ispitati novčane transakcije „Želvoza“ tokom poslednje tri godine, jer su sumnjali da je njegova vrednost namerno smanjivana. Na dan potpisivanja ugovora o kupoprodaji u Agenciji za privatizaciju, članovi SRP-a protestovali su ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, ali ih niko od nadležnih nije primio na razgovor.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.