Prodaja zemlje u bescenje

Izvor: BKTV News, 23.Sep.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja zemlje u bescenje

Zemlja u valjevskom kraju nikada nije bila jeftinija, pa jedan ar vredi kao boks najjeftinijih cigareta. Sve manji broj aktivnih seoskih domaćinstava, kao i nezadovoljstvo meštana uslovima života na selu, neki su od razloga što se zemljište rasprodaje.
U pojedinim planinskim valjevskim selima poljoprivredno zemljište sve je jeftinije. Ima primera da se dva hektara zemlje na nepristupačnijem terenu na Mravinjcima kod Valjeva prodaje za 2.000 evra. Sve više staračkih domaćinstava i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << nezadovoljstvo uslovima života na selu, neki od razloga rasprodaje zemljišta.
Živopisni pejzaži planinskih valjevskih sela primamljivi su sve više jedino turistima, a sve manje interesantni za život meštana, posebno naslednika. Zemlja se prodaje čak i na lokacijama interesantnim potencijalnim vikendašima.
Milinko Milivojević, koji živi na Mravinjcima kod Valjeva, kaže da se ar zemlje prodaje od 10 do 40 evra, čak i pored puta. Samo najatraktivnije lokacije uz asfalt su skuplje, par stotina evra, ali kupaca nema.
“Iako jeftino, ovakvog zemljišta sve je manje u ponudama agencija, a kupovina je sve ređa, jer se u nekim selima kompletna domaćinstva sa nekoliko hektara imanja, mogu kupiti za 10 do 15 hiljada evra”, ističe Gorica Čizmić iz valjevske agencije “Bona-fides”.
Nezadovoljstvo životom na selu i gotovo polovina staračkih domaćinstava, samo su neki od razloga sve jeftinije rasprodaje zemlje. Na to ukazuju i istraživanja do kojih se došlo kroz pripremu Strategije ruralnog razvoja na području valjevskih sela od 2012. do 2020. godine.
Aleksandar Jovanović iz Regionalne privredne komore Valjevo, koji je učestvovao u pripremi Startegije ruralnog razvoja Valjeva, kaže da se došlo do podatka da 60 odsto stanovništva starosti do 50 godina razmišlja o napuštanju sela.
Ipak, i u ovim zabačenim selima, na osnovu istraživanja u izradi strategije, u trećini domaćinstava živi više generacija, a u svakom četvrtom ima dece. Jedino njihov opstanak na selu delimično može sprečiti dalju bagatelnu rasprodaju zemljišta, koja zbog niskih cena ekonomski postaje besmislena.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parcela košta kao paklica cigareta

Izvor: B92, 24.Sep.2012, 12:08

Zemlja u valjevskom kraju nikada nije bila jeftinija, pa jedan ar vredi kao boks najjeftinijih cigareta...Sve manji broj aktivnih seoskih domaćinstava, kao i nezadovoljstvo meštana uslovima života na selu, neki su od razloga što se zemljište rasprodaje, prenosi RTS...Ima primera da se dva hektara...

Nastavak na B92...

Parcela košta kao boks cigareta

Izvor: S media, 24.Sep.2012

Zemlja u valjevskom kraju nikada nije bila jeftinija, pa jedan ar vredi kao boks najjeftinijih cigareta...Ima primera da se dva hektara zemlje na nepristupačnijem terenu na Mravinjcima kod Valjeva prodaje za 2.000 evra...Živopisni pejzaži planinskih valjevskih sela primamljivi su sve više jedino...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.