Izvor: B92, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proces za zlostavljanje životinja

Beograd -- U beogradskom Petom opštinskom sudu nastavljeno suđenje Slobodanu Plećašu iz Leštana, osumnjičenom za brutalno mučenje psa.

Radi se o krivičnom delu iz člana 269. Krivičnog zakonika Srbije. Sudija Dragiša Kesar rekao je da prikupljanje dokaza želi da nastavi tako što će čuti stručno mišljenje o uzroku smrti zlostavljanog psa, koje će dati veštak i profesor Veterinarskog fakulteta Zoran Aleksić, kada detaljno prouči celokupne spise iz tog predmeta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je negirao navode pojedinih medija da je za danas bilo zakazano izricanje presude, prve za tu vrstu krivičnog dela u Srbiji, i naložio je, takođe, da se na suđenje u svojstvu svedoka pozove i veterinar Vlada Antić.

Slobodan Plećaš iz Leštana osumnjičen je da je u Leštanima putem vukao živog psa, vezanog za kuku na zadnjem delu vozila. Kako je utvrđeno, životinja je prethodno bila surovo fizički zlostavljana.

Elvir Burazerović iz organizacije za poštovanje i brigu o životinjama Orka objasnio je za B92 da proces ima veliki značaj i da bi moralo da bude opomena svima koji imaju nameru da se tako svirepo obračunavaju sa životinjama.

"Smatramo da je ovaj slučaj svirepog, namernog zlostavljanja životinja zaslužio najveću moguću kaznu, koja je u ovom trenutku do šest meseci zatvora, i nadamo se da će sudska praksa ubrzo pokazati da je ta mera, dakle do šest meseci, mala i da moramo povećavati kazne bar do tri godine, kako se ne bi izricale one uslovne", kaže on.

"U ovom slučaju u pitanju je, još jednom ponavljam, svirepo, namerno fizičko zlostavljanje životinja, koje predstavlja jedan korak do zlostavljanja ljudi i zbog toga ono mora biti najstrože kažnjavano", kaže Burazerović.

Do kraja marta biće održano još jedno slično suđenje i to Mioljubu Saviću koji je osumnjičen da je u selu Latković, kod Ljiga vatrenim oružjem ubio psa.

U organizaciji za poštovanje i brigu o životinjama kažu da je dobro što u Srbiji sve više krivičnih dela zlostavljanja i ubijanja životinja dobija sudski epilog i nadaju se da će to pomoći da se iskoreni ili bar smanji broj takvih zlodela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.