Izvor: Blic, 11.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procena rizika za svakog zaposlenog

Procena rizika za svakog zaposlenog

Pored svakog radnika u Srbiji najkasnije od 2. septembra sledeće godine trebalo bi da stoji takozvana ček lista, sa podacima o tome koliko je radno mesto na kome on radi rizično, kao i sa merama koje će poslodavac preduzeti da bi se taj rizik smanjio ili otklonio.

Na izradu ček liste, odnosno akta o proceni rizika radnog mesta, poslodavce obavezuje pravilnik o načinu i postupku procene rizika na radnom mestu i u radnoj okolini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je donelo Ministarstvo rada, a gazde koje se ogluše o ovu obavezu rizikuju da budu kažnjene novčanom kaznom od milion dinara.

Pravilnik je u primeni dva meseca. Neke firme u Srbiji, prvenstveno one koje su kupili stranci ('Lafarž', 'Holcim', 'Ju-Es stil', 'Tigar'), ovaj posao već su uradile prema standardima zemalja iz kojih su kupci došli, a to je, kako navode u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu, uradilo i nekoliko domaćih firmi, čiji su vlasnici naši ljudi.

Na procenu rizika radnih mesta, objašnjava za 'Blic' Vera Božić-Trefalt, direktor ove uprave, ide se jer je taj pristup u zemljama Evropske unije pokazao odlične rezultate.

Procenu rizika, objašnjava naša sagovornica, mogu raditi zaposleni u firmi koji imaju položen stručni ispit, zahvaljujući kojem mogu da se bave poslovima bezbednosti na radu, a ako preduzeće takvog čoveka nema, onda može angažovati stručnjaka sa strane, odnosno preduzetnika sa licencom u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. - Ukoliko je, recimo, reč o medicinskoj sestri koja radi pored aparata na radiologiji, procenu može obavljati specijalista medicine rada ili dobar radiolog. Ukoliko se utvrdi da je hemijska štetnost, odnosno zračenje tih aparata veće od dozvoljenog, njoj poslodavac prvo mora nabaviti odgovarajuća sredstva zaštite. Ako to nije dovoljno, ona se o trošku poslodavca šalje na periodične lekarske preglede, a ako se utvrdi da taj aparat i dalje štetno utiče na njeno zdravlje, ona na tom mestu više ne sme da radi.

Poslodavci su dužni da na oglasnu tablu u preduzeću stave odluku o tome da će se procena rizika vršiti. Kada se posao procene završi, oni će, u skladu sa pravilnikom Ministarstva rada, morati da donesu i zaključak koji će, između ostalog, sadržati sva radna mesta na kojima je urađena procena rizika, kao i izjavu kojom se obavezuju da će primeniti sve utvrđene mere.

R. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.