Procedura ustuknula pred „Merkatorom”

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procedura ustuknula pred „Merkatorom”

Gradnja „Šarene pijace”, odnosno moderno opremljenog kragujevačkog „buvljaka”, okončana je u oktobru 2008. i pored toga što je Uprava za javne nabavke postupak direktne pogodbe sa izvođačem radova proglasila netransparentnim

Kragujevac – Izgradnja moderne „buvlje pijace" u Kragujevcu je okončana u oktobru 2008. i pored odluke Uprave za javne nabavke Republike Srbije da u celini poništi postupak koji je tokom prethodne godine sprovelo JKP „Gradske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tržnice". Procedura se više ne može vratiti na početak, prodavci su odavno zakupili tezge i uveliko rade, ali su mnoge stvari koje su pratile tok dodele posla ostale nejasne i nakon potpisivanja ugovora vrednog blizu 130 miliona dinara.

U obrazloženju rešenja, koje je Komisija za zaštitu prava ponuđača donela 12. novembra 2008, stoji da je postupak bio „netransparentan", kao i da je ugovor sa firmom GZZ „Gradnja" iz Stare Pazove sklopljen direktnom pogodbom, odnosno bez javnog konkursa. Kako je navedeno u obrazloženju, direktna pogodba je moguća jedino ukoliko postoje „vanredne okolnosti", a prema mišljenju Komisije, kojoj je predsedavao Saša Varinac, naručilac posla za takav postupak nije imao „dokazanu i nesumnjivu opravdanost".

Početkom prošle godine, kragujevačka firma „Anigor" pokrenula je postupak zaštite prava pred komisijom Uprave za javne nabavke. Predstavnik „Anigora" Igor Ratković tvrdi da su „Gradske tržnice" već tada morale da obustave proceduru. Umesto toga, kako navodi u izjavi za naš list, naručilac posla sa firmom iz Stare Pazove direktnom pogodbom sklapa posao vredan 129,5 miliona dinara.

– Sada, kada je objekat napravljen, ja ne znam šta da kažem, osim da bi ovakva „tajna pogodba" mogla da bude presedan za celu Srbiju. U tom slučaju, iz Zakona o javnim nabavkama odmah treba izbrisati član koji nalaže raspisivanje javnog konkursa – ističe Ratković, dodajući da mu JP „Gradske tržnice" nije dostavilo na uvid ugovor koji je sklopilo sa „Gradnjom", zbog čega se on obratio povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću. S obzirom na to da mu ugovor nije dostavljen ni na zahtev poverenika, o celom slučaju će, kako kaže, morati da se izjasni i Vlada Srbije.

U izjavi za „Politiku" direktor „Gradskih tržnica" Radoslav Mirković negirao je pojedine navode iz rešenja Komisije za zaštitu prava ponuđača i naglasio da je postupak oko dodele posla za izgradnju „Šarene pijace" u celosti sproveden po Zakonu o javnim nabavkama. On je naveo i da je postupak „direktne pogodbe" detaljno obrazložen u dopisu koji je upućen Upravi za javne nabavke.

– Krajnji rok za podnošenje zahteva bio je 11. april 2008, a u dopisu koji smo dobili od Komisije stajalo je da je zahtev za zaštitu prava kod njih stigao tek 15. maja. U Zakonu o javnim nabavkama jasno stoji da se neblagovremeno podnošenje zahteva tumači kao da postupak nije ni pokrenut. Mi smo proceduru normalno nastavili da sprovodimo, a za direktnu pogodbu smo se odlučili zato što smo zbog izgradnje velikog „Merkatorovog" tržnog centra kod sportske hale „Jezero" morali hitno da izmestimo stari „buvljak" sa te lokacije – kaže Mirković.

Komisija za zaštitu prava ponuđača u svom obrazloženju, međutim, navodi da su u postupku zaštite prava „ispunjene sve procesne pretpostavke" za postupanje po zahtevu firme „Anigor". Firma „Anigor" je, kako stoji u obrazloženju rešenja, blagovremeno podnela svoj zahtev, a propust je, kako se navodi, načinjen u pisarnici, gde je, umesto 10. aprila, predmet greškom zaveden 15. maja. Greška u zavođenju predmeta, prema mišljenju Komisije, ne opravdava odluku naručioca posla da nastavi sa vođenjem postupka „direktne pogodbe".

Brane Kartalović

-------------------------------------------------

Dve poništene javne nabavke

Postupak javne nabavke za izgradnju „Šarene pijace" dva puta je poništavan. U ime grada, prvu javnu nabavku, 6. septembra 2007, raspisao je Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća za investicije i razvoj. Taj postupak je obustavljen zbog, kako je navedeno u odluci Gradske komisije, „neusklađenosti projektne dokumentacije (fasadni izgled) sa uslovima ambijentalne celine". A javni konkurs, koji su „Gradske tržnice" raspisale februara 2008, poništen je zbog žalbi pojedinih ponuđača na uslove konkursa.

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.