Probno polaganje male mature 14. maja

Izvor: Studio B, 11.Maj.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probno polaganje male mature 14. maja

Osnovne škole u Srbiji organizovaće 14. maja probno i neobavezno polaganje završnog ispita za đake osmog razreda - male mature, najavilo je Ministarstvo prosvete i nauke.

Mala matura regularno će se polagati 23. juna iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i 24. juna iz matematike. Probno polaganje za đake nije obavezno, a svi koji žele da provere svoje znanje mogu to da učine u subotu, 14. maja.

Ukoliko škole nisu u mogućnosti da probno polaganje organizuju ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vikenda, mogu to da učine i naredne subote, 21. maja. Probni testovi iz srpskog jezika polagaće se od 9 do 11 časova, a nakon pauze od sat vremena u podne će početi i polaganje testova iz matematike, koje će trajati do 14 sati.

"To je generalna proba za đake, ali i sve ostale koji učestvuju u polaganju male mature, nastavnike, komisije i supervizore. Ovo je prilika da utanačimo i uvezbamu čitavu organizaciju polaganja", kazao je pomoćnik ministar prosvete i nauke Željko Popov.

Ove školske godine prvi put se umesto kvalifikacionih ispita za upis u srednje škole polaže završni ispit na kraju osmog razreda, mala matura. Mala matura će se bodovati za upis u srednje škole, a ove godine neće se mnogo razlikovati od dosadašnjih kvalifikacionih ispita. Polagaće se testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike.

Predviđeno je da ove školske godine na testovima iz srpskog jezika i matematike osmaci imaju 50 odsto potpuno poznatih zadataka, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto nepoznatih zadataka. Iz godine u godinu povećavaće se broj nepoznatih zadataka.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.