Izvor: B92, 17.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi zdravstva u Sloveniji

Ljubljana -- Da se problemi u zdravstvu ne pojavljuju samo u siromašnim državama, potvrđuje i primer Slovenije. Nedovoljan broj lekara, duga čekanja na operacije, godine sakupljanja novca za Pedijatrijsku kliniku, koju Ljubljana još uvek nema, Onkološka klinika u Ljubljani, koja je dospela u takav stepen raspadanja da je postala opasna i za lekare i teške bolesnike, Urgentni centar u kome se bez obzira na pol, starost i povredu u proseku čeka 3-4 sata, sve su to problemi koji muče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slovenačko zdravstvo, javlja dopisnik B92 iz Ljubljane Jelica Greganović. A onda je u javnost izbio i nesvakidašnji doživljaj Janka Demsara, srčanog bolesnika. 34 godine Demsar je živeo sa pokvarenim srčanim zaliskom, da bi nedavno otišao na Klinički centar u Ljubljani, gde je trebalo da mu bude urađena operacija na srcu. Umesto toga Janko Demsar je ostao bez zuba i tako poslat kući. Operacija će mu biti urađena za dve-tri godine.

Prema obrazloženju lekara, operacija srčanog zaliska je velika operacija, pa je zato svuda u svetu praksa da se bolesniku urede sva potencijalna žarista u telu, u ovom slučaju veštački zubi, koje je nesrećni pacijent nedavno platio 350 evra. "U bolnicu sam otišao bolestan, kući sam se vratio defektan. Izgledam kao klošar. Teško jedem i govorim. Klinički centar je najveća slovenačka fabrika za proizvodnju invalida, tako nešto je radio još samo nacistički doktor Mengele", izjavio je Demsar za slovenački "Dnevnik". Demsar ne želi da tuži Klnički centar, ali očekuje da mu se diredktor centra lično izvini i sa sobom ponese i ček na 1000 evra. Ogorčeni pacijent dodaje: "Kada me ponovo budu pozvali na operaciju, neću ići, tada bi mogli, da izvinite na izrazu, još i jaja da mi odseku, ako su mi sada uništili zube".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.