Problemi zbog snežnog talasa

Izvor: RTS, 07.Feb.2015, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi zbog snežnog talasa

Sneg koji pada od juče po podne usporio je saobraćaj na mnogim putevima. Proglašena vanredna situacija na teritoriji Vranja. Oko 4.000 domaćinstava na teritoriji Čačka je bez struje. U Bosilegradu je još na snazi vanredna situacija, a 500 kuća je bez struje. Obilne padavine u Pčinjskom okrugu izazvale su izlivanje reka i potoka i ugrozile puteve i prugu. Najteže je u selima desno od Južne Morave.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 15.00 - Na teritoriji Vranja proglašena je vanredna situacija zbog nastalih poplava i rizika opasnosti od povećanja vodostaja na rečnim tokovima.
14.40 - Vodostaji Južne Morave, Jablanice i Ibra biće u manjem porastu naredna 24 časa, a zatim će opadati, navodi se u najnovijoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
13.50 - Svi državni putevi su prohodni za saobraćaj, koji se odvija po uglavnom vlažnim kolovozima, saopštio je MUP.
11.00 - Uspostavljen redovan železnički saobraćaj na pruzi Niš-Preševo, nakon što je popravljena deonica Vranje-Vranjska Banja, koja je juče oštećena zbog poplava.  
10.00 - Zbog ispadanja dalekovoda na teritoriji Čačka, 1.000 domaćinstava je ostalo bez struje.
08.25 -  Na teritoriji Bujanovca, Preševa i Vranja u prekidu je više lokalnih putnih pravaca, poplavljeno je i poljoprivredno zemljište.
Na pruzi Beograd - Skoplje, na stanici u Vranjskoj Banji voz je stajao više od 12 sati. Bujica je poplavila prugu, pa su putnici autobusima nastavili put ka Makedoniji. Posle intervencije ekipa "Železnica" Srbije iz Niša, kvar je otklonjen i uspostavljen je redovan saobraća.

Na teritoriji Vranja proglašena je vanredna situacija zbog nastalih poplava i rizika opasnosti od povećanja vodostaja na rečnim tokovima.
Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Vranja doneo je gradonačelnik Zoran Antić na predlog gradskog Štaba za vanredne situacije, navodi se u saopštenju MUP-a.
Na sednici gradskog Štaba zaključeno je da se angažuju sve raspoložive snage i mehanizacija na sprečavanju proboja bedema na Južnoj Moravi na mestima Zlatokop, Neradovac, Ribince, Ćukovac, Vranjska Banja i Rataje. 
Prema podacima Meteorološke stanice u Vranju, na teritoriji grada juče za nekoliko sati palo je 37,2 litra kiše po kvadratnom metru. Na teritoriji Bujanovca, Preševa i Vranja u prekidu je više lokalnih putnih pravaca, poplavljeno je i poljoprivredno zemljište.
U okolnim selima poplavljeno je pedesetak dvorišta i nekoliko podruma. U Vranju od jutros nema padavina.
Problema u saobraćaju bilo je i na severu zemlje. Na polovini puta od Iriga do Venca zbog nanosa snega i klizavog puta - nekoliko teških kamiona nije moglo dalje.
Formirana je kolona vozila od nekoliko kilometara. Na put, ako morate i danas krenite samo sa potpunom zimskom opremom.
Tanja Jovanović iz AMSS-a rekla je da su na putevima prvog i drugog reda kolovozi u nižim delovima mokri, negde mestimično sa snegom, dok u brdsko-planinskim krajevima treba računati na sneg na kolovozu i do pet centimetara. Kako je dodala, očekuje se pojačan saobraćaj na putevima ka turističkim centrima.
Zbog ispadanja dalekovoda na teritoriji Čačka, 4.000 domaćinstava je ostalo bez struje, a usled kvara na trafostanici na području opštine Lučani, bez snabdevanja električnom energijom je njih 30, potvrdio je jutros Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić.
On je rekao da bi kvarovi trebalo da budu otklonjeni u toku dana.
"Ekipe čačanske Elektrodistribucije su već na terenu i očekujemo da problemi sa isporukom električne energije budu brzo rešeni", rekao je Broćić.
Kuće i njive se još nisu osušili od poslednjih poplava, a nove padavine ponovo su ih potopile. U selima u okolini Bujanovca potopljeno je pedesetak dvorišta, a voda prodire i u podrume.
Ipak, slike koje poslednjih dana stižu iz regiona, nas bi trebalo da zaobiđu. Kako kažu meteorolozi ekstremnih vremenskih neprilika neće biti.
Nedeljko Todorović iz RHMZ kaže da će do ponedeljka biti oblačno vreme sa mestimičnim slabim snegom u nedelju i poneljak duvaće jak severozapadni vetar, i padaće sneg slabog intenziteta.
Kad stane sneg, temperatura će otići u veći minus. Sledeće nedelje očekuje nas nekoliko vrlo hladnih dana. Krajem nedelje biće toplije vreme.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.