Izvor: B92, 22.Sep.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi studenata u SAD

Beograd -- Grupa srpskih studenata, koji u Americi rade sezonske poslove kao spasioci na bazenima, ostala je na ulici i bez dvomesečne zarade.

Američka kompanija za koju su radili saopštila je da je ostala bez novca, tako da, pored zarada, nije platila ni smeštaj, što je bila u obavezi. Većina studenata uspela je da se vrati u Srbiju.

Studenti iz Srbije, koji su radili kao spasioci na američkim bazenima, ostali su bez posla i smeštaja jer je pred sam kraj letnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sezone američka kompanija "Senčeri pul menadžment", za koju su radili, saopštila da je bankrotirala.

"Problem nije bio veliki. Jeste da nisu dali dve plate i da su kasnili, ali 15. avgusta su skroz prestali da plaćaju, pa smo na jedvite jade izvlačili neke pare da bi sedam do 10 dana pre kraja sezone saznali, tj neko je pustio buvu iz ofisa, da će pod bankrot", priča student Stevan Bukinac.

"Pa su se svi uspaničili, napustili bazene. Postojao je strah da će nas izbaciti iz stanova, ali niko nije bukvalno izbačen iz stana", kaže on.

Studenti iz Srbije odmah su se obratili američkom ministarstvu rada koje je pokrenulo istragu. Zvanično, "Senčeri pul menadžment" još uvek nije proglasio bankrot.

"Ovo je zaista neprijatna situacija u kojoj su se našli ne samo studenti iz Srbije, već i iz drugih balkanskih i evropskih zemalja", kaže Rajan Heris iz pres-službe ambasade SAD u Beogradu.

"Mi činimo sve što možemo kako bismo je razrešili, ali to ne bi trebalo da zaseni činjenicu da više od 2.700 studenata iz Srbije svake godine odlazi na neki od sličnih programa i da se ovakvi problemi veoma retko dešavaju", kaže on.

Željko Kvesić, koji je nekoliko godina radio za "Senčeri pul menadžment" i koga je ta kompanija angažovala da ih promoviše u Srbiji, kaže da se većina studenata vratila u Srbiju. "U kontaktu smo sa onima koji su ostali, oni imaju sve što im treba", kaže Kvesić.

Prema prvim procenama, kompanija "Senčeri pul menadžment" studentima iz Srbije duguje između dve i šest hiljada dolara po osobi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.