Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi sa turističkim agencijama

Beograd -- Inspekcija istražuje slučaj kad su turisti otputovali u Grčku preko agencije Intersiti turs iz Beograda i ostali bez smeštaja.

To se dogodilo zbog duga agencije prema hotelijerima na Halkidikiju, a grupi koja je trebalo da krene posle njih agencija je otkazala letovanje. Turistička inspekcija istražuje ovaj slučaj.

Peščanu plažu i udoban smeštaj u Grčkoj obećali su Beograđaninu Zoranu Srediću u agenciji Intersiti turs, ali je on dva dana pred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << polazak, kako kaže, iz novina saznao da mu je letovanje propalo. Prema njegovim rečima, grupa koja je otišla nekoliko dana ranije ostala je bez smeštaja, a Grci su im saopštili da njihova agencija nije izmirila obaveze. "Tada sam ih kontaktirao. Rekli su mi da ne dolazim u Hanioti i jednostavno propadne mi sav aranžman, a novac nemaju da mi daju", priča Sredić.

Ekipa B92 pokušala je da u Intersiti tursu sazna zašto su nastali problemi za njene turiste, međutim vrata agencije su bila zaključana, a na vratima nije istaknuto nikakvo obaveštenje. Boban Simonović, čije je putovanje otkazano, takođe je zatekao zatvoren vrata. On će sada ženi i detetu morati da saopšti da ovoga leta nema odlaska na more. Pronaći drugi aranžman je teško, a promeniti vreme godišnjeg odmora gotovo nemoguće. "Šta da vam kažem, planirate godinu dana letovanje da biste otišli 10 dana na to more, a onda vas tako neki prevare", kaže Simonović.

Ministarstvo trgovine i turizma pokrenulo je postupak, nakon kojeg će odlučiti da li će podneti prijavu protiv Intersiti tursa. Pre toga proveriće i da li odgovornost snose grčki hotelijeri, jer se i ranije događalo da oni usred sezone iznenade agencije poskupljenjem.

Načelnica inspekcije, Vera Rovčanin, objašnjava da je svaka agencija, pa i Intersiti turs, pri dobijanju licence podnela bankarske garancije, odnosno depozit od 30.000 evra, i da se u slučaju proglašenja nelikvidnosti taj iznos može iskoristiti za namirenje poverilaca, pa i samih turista. "Imamo obećanje da će ili izmiriti svoje obaveze ili obezbediti povratak putnika u zemlju, poslati autobuse, jer je to i bio aranžman koji je obuhvatao autobuski prevoz", kaže Vera Rovčanin o problemima sa Intersiti tursom.

Prema Zakonu o turizmu, kada agencija ne obezbedi smeštaj svojim putnicima u inostranstvu, moguće je pokretanje postupka za oduzimanje licence.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.