Izvor: B92, 21.Nov.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi sa krvnim pritiskom

Beograd -- Visoki krvni pritisak je najmasovnija bolest današnjice i u svetu preko 2 milijarde odraslih ljudi ima ovaj ozbiljni zdravstveni problem.

U Srbiji čak polovina odraslog stanovništva ima visoki krvni pritisak što nas svrstava u red veoma bolesnih nacija. Posebno zabrinjava sto je među obolelima sve više mladih.

Ukoliko se ne drži pod kontrolom oštećuje krvne sudove i izaziva teške posledice kao što su oštećenja vida, moždani udar, otkazivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srca i bubrega.

"Glava me je bolela i prosto srce mi je više kucalo. Imam povišen krvni pritisak i iz Doma zdravlja internista me poslao ovde".

"Ja imam visok krvni pritisak koji je praćen povremenim jakim glavoboljama, nisu mogli da ustanove koji je uzrok, radio sam skener glave, ultrazvuk štitne žlezde. Skener abdomena i tek ovde je moj problem rešen", kažu pacijenti.

Visoki pritisak zahteva procenu tima lekara, kako bi se odredila uspešna i efikasna terapija, jer za sada, efekti terapije visokog pritiska na svetskom nivou nisu zadovoljavajući.

U Centru za hipertenziju KCS-a, visoki pritisak se prati i leči prema evropskim standardima, kroz zajednički rad tima lekara različitih specijalnosti, što bitno doprinosi kvalitetnoj dijagnostici i lečenju.

Ukoliko pacijenti dugo imaju neregulisan visoki krvni pritisak, dolazi do oštećenja na srčanom mišiću, a posledica je poremećaj srčanog ritma.

"Znači ne dozvoliti da dođe do promena u strukturi srčanog mišića koje će za posledice imati poremećaj srčanog ritma, koji dramatično povećava rizik pacijenta za lošijim ishodom. Dobra terapija hipertenzije, adekvatan pristup hipertenziji je taj koji sprečava te dugoročne posledice. Naš zadatak je u stvari da ne dopustimo da se pritisak toliko razmaše, ako smem tako da kažem, da učini da su strukturne promene na srcu takve da su, da njihova posledica već ta koja pacijente ugrožava", objašnjava Siniša Pavlović, kardiolog, direktor Poliklinike KCS-a.

Posledica visokog krvnog pritiska je i otkazivanje bubrega. Kod svakog četvrtog bolesnika na dijalizi, do otkazivanja bubrega je došlo zato što visoki krvni pritisak nije blagovremeno otkriven ili nije efikasno lečen. I određena oboljenja bubrega izazivaju povišen krvni pritisak.

"Zna se da postoji 12 bubrežnih oboljenja koja uzrokuju povišen krvni pritisak, a od tih 12, pet se apsolutno može izlečiti, a sammim tim spasiti bubreg našem bolesniku i naravno više nije zavisan od uzimanja lekova za regulaciju pritiska. Zato mi nefrolozi insistiramo da svaki novootkriveni bolesnik, novootkrivena hipertenzija treba da prođe kompletnu laboratorijsko nefrološku obradu, da se isključe sekundarni razlozi, da se izleče ako su izlečivi i da se na vreme angažuje terapija, da bi produžili vek bubregu, vek bolesniku", kaže Steva Pavlović, nefrolog, načelnik Poliklinike nefrološke službe KCS.

Pušenje, nedovoljno kretanja, masna hrana, gojaznost, stres, faktori su rizika za pojavu visokog krvnog pritiska.

Ne postoje lekovi kojima se visoki krvni pritisak može izlečiti, ali se može držati pod kontrolom i jedino na taj način se mogu sprečiti teške posledice. Lekovi se moraju uzimati doživotno

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.