Problemi obrazovnog sistema

Izvor: B92, Beta, 22.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi obrazovnog sistema

Beograd -- Sistem obrazovanja u Srbiji je neuređen, dok su deca opterećena nepotrebnim časovima, izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović.

Iako su u kreiranju obrazovnog sistema učestvovali prosvetni radnici, ministar Obradović je uveren da su manjkavosti posledica nedovoljnog iskustva prosvetara. Prema njegovim rečima, đake najviše opterećuju predmeti koji ne doprinose znanju. Sa ministrom Obradovićem saglasna je i nekadašnja predsednica Prosvetnog saveta Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Desa Radunović.

Međutim, prema njenim rečima, taj problem je u domaćem obrazovanju već dugo prisutan. Ona navodi da na to najbolje ukazuju loši rezultati srpskih đaka na PISA testovima.

"Ono što je još simptomatično to je da, pošto se to testiranje vrši svake treće godine, oni postaju sve lošiji. Znači, definitivno sistem ne funkcioniše, jer se erozija znanja kod naše dece oseća iz godine u godinu", kaže ona.

"Sigurno je da su deca preopterećena, treba napraviti veliko spremanje, ali to sigurno ne može da se uradi paušalno, već bi trebalo postaviti nekakve ciljeve", rekla je Desa Radunović.

Podsetimo, na poslednjem PISA testu, najvećem međunarodnom ispitivanju učeničkih dostignuća u domenu čitalačke, matematičke i naučne pismenosti 2007. godine, u konkurenciji 57 zemalja sveta, đaci iz Srbije zauzeli su 41. mesto. Naši đaci zabeleželili su rezultate ispod proseka u sve tri oblasti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Biće ukinuti suvišni časovi

Izvor: Kurir, 22.Mar.2009

ŠABAC - Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je u Šapcu da je obrazovanje neuređen sistem i da se moraju ukinuti nepotrebni časovi. „Ja ću se zalagati da decu oslobodimo viška časova i predmeta koji ih opterećuju a ne doprinose znanju“, rekao je Obradović, koji je prisustvovao otvaranju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.