Izvor: B92, 30.Avg.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem sa izlivanjem kanalizacije

Beograd -- Stanari jedne zgrade u beogradskom naselju Krnjača imaju problem sa otpadnim vodama zbog neredovnog pražnjenja septičkih jama.

Ispred te zgrade na Zrenjaninskom putu došlo je do stvaranja bazena punog fekalija i otpadnih voda. Iako su se stanari obraćali mnogim gradskim institucijama, problem nije rešen.

Avgust, 35 stepeni. Stanari zgrade u ulici Zrenjanski put 105/a ne usuđuju se da izađu na terase da se rashlade jer je neprijatni miris gotovo nepodnošljiv. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Septička jama je izlivena, i prostire se dužinom cele zgrade.

Kada su pre četiri godine kupovali stanove u kraju koji je samo desetak minuta udaljen od centra Beograda, investitor im je rekao da postoji kanalizacija, ali nje nije bilo.

Umesto toga, kažu stanari, investitor je neko vreme krišom praznio jamu, ali je jednog dana odustao, ostavljajući im da sami reše problem.

"Ja sam stan kupila u januaru i kad sam došla, pre nego što sam ga kupila, voda nije bila tolika. Međutim, tu je bio led, voda je bila prekrivena snegom. Misleći da je sve to regulisano, kao što piše u ugovoru, znači da ima kanalizacije, struja, sve u redu”, kaže jedna stanarka.

"Međutim tu ništa nije u redu. Vidite vi ovu vodu, kad god padne kiša, nama ova voda ide direktno u zgradu, znači jednog dana će zgrada da se sruši", navodi ona.

Umesto pet jama, kako im je rekao investitor, zgrada od trideset osam stanova ima samo dve jame. Na sve to, pojavio se i problem sa insektima.

Iako navode da imaju problema i sa strujom, jer su priključeni na obližnju banderu, a priključak za telefon nikad nisu ni imali, ovim Beograđanma najviše smeta smrad iz septičkih jama, koje se neredovno prazne, a redovno pune kišnicom koja se iz oluka i sa obližnjeg puta sliva direktno u jamu.

"Koji nam pravi problem kišnica, s kišnicom ne možemo da se borimo! Za pola sata puno je dvorište vode", žale se stanari.

Jedino rešenje je pražnjenje jame. Kao i za mnoge druge probleme u Beogradu, ni ovde nije jasno ko je nadležan.

Pražnjenje košta oko 350 evra mesečno. Stanari nemaju, ili ne žele da plaćaju.

Snežana Voštinarov iz "Beokoma”, službe za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima grada Beograda, kaže da ta institucija nije nadležna za problem stanara u Krnjači.

"Nažalost, ni 'Beokom servis’, ni druge službe gradske uprave nisu u mogućnosti u tim slučajevima da jednostavno pomognu građanima, zbog toga što su to ugovorni odnosi, jedini nadležan je zapravo sud", objašnjava ona.

Potencijalno rešenje bilo bi da se sanira problem kišnice, jer će se tada jame ređe puniti, pa će i izdaci biti manji.

S obzirom da investitor odbija da dogovor oko rešenja, stanarima preostaje samo da ga tuže, ali ti sporovi su često predugi sa neizvesnim krajem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.