Problem obrazovanje, a ne popis

Izvor: B92, 09.Sep.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Problem obrazovanje, a ne popis"

Beograd -- Ministar Milan Marković kaže da je nezadovoljstvo Albanaca sa juga Srbije zbog lošeg obrazovnog sistema opravdano, ali da nema razloga za bojkot popisa.

Ministar za ljudska i manjinska prava očekuje da "se tako nešto ipak neće desiti".

On je ocenio da bi bojkot popisa, zakazan za oktobar, koji najavljuju predstavnici Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, naneo štetu albanskoj zajednici na jugu Srbije.

"Albanci će imati isti tretman kao i svi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostali pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji i pokušaj bojkota će im naneti štetu", kazao je ministar i dodao da je Zavod za statistiku prihvatio svaku primedbu Koordinacionog tela.

Albanci sa juga najavili su bojkot popisa nezadovoljni načinom štampanja obrazaca - oni tvrde da će popisni list biti odštampan samo ćirilicom i na srpskom jeziku.

Povodom najavljenog protesta u Bujanovcu zbog višegodišnjih problema u prosveti, Marković je rekao da se nada da će nadležni organi u Srbiji nakon tog protesta "na ozbiljniji način pristupiti rešavanju problema obrazovanja Albanca".

Ministar je rekao da je "sistem obrazovanja najslabija karika državne politike u Bujanovcu i Preševu".

"Albanska deca bez adekvatnih udžbenika"

Prema njegovim rečima, Albanci imaju pravo na nezadovoljstvo kada su u pitanju udžbenici za osnovne i srednje škole, jer njihova deca već skoro 20 godina uče iz skripta, nelegalnih udžbenika koji odstupaju od plana i programa ili iz onoga što su zapisali.

"To je ispod svakog standarda, Srbija Albancima kao i svima mora da obezbedi isti način i kvalitet obrazovanja, što sada nije slučaj", kazao je Marković i podsetio da je Koordinaciono telo taj problem uvidelo pre tri godine i tražilo da se reši.

"Mislim da je strpljenje na izmaku, pa me protesti ne čude, samo me čudi zašto je tako malo urađeno i šta bi bilo da je Koordinaciono telo ostalo u okvirima svojih nadležnosti", kazao je on.

"Nažalost, učinak je jako slab, ove godine će najverovatnije biti samo pet udžbenika od prvog do četvrtog razreda, a obrazovanje za ostale će biti po starom, što nije dobro", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, adekvatan sistem obrazovanja albanske zajednice nije samo interes Albanaca već i Srbije i integracija.

"Probleme rešavati dok ne postanu nepremostivi"

Ministar je upozorio da politika ne može biti kao ranije da se celo područje zaboravi, da se čeka da problemi porastu toliko da ih rešava neko drugi.

Prema njegovim rečima, ako se problem ne reši, Srbija može da dođe u situaciju da ima 60.000 pripadnika zajednice koji ne mogu da progovore ni reč srpskog, a nisu ni integrisani u institucije.

Ministar je podsetio da je na jugu Srbije od 2003. godine učinjen samo jedan, mali pomak na polju multietničke policije.

"Od 2003. godine ne može da se zabeleži ništa u obliku smisaone politike prema jugu Srbije. Ranija politika se ispoljavala tako što je opštinama preko Koordinacionog tela uplaćivan ekstra novac kojim je kupovano ćutanje albanskih političara", kazao je on.

Prema Markovićevim rečima, sve deluje kao da je nekome bilo u interesu da se oni ne rešavaju da bi ih jednog dana kao krupne i ozbiljne probleme ispostavio Republici Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marković: Nezadovoljstvo Albanaca obrazovanjem opravdano

Izvor: S media, 09.Sep.2011

Nezadovoljstvo Albanaca sa juga Srbije zbog lošeg obrazovnog sistema opravdano. Albanci nemaju ni jedan jedini razlog za bojkot popisa, izjavio ministar Milan Marković. ..Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ocenio je danas da je nezadovoljstvo...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.