Izvor: B92, 25.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem nespuštenih testisa

Beograd -- U Srbiji, između tri i četiri odsto novorođenih dečaka, ima nespušten testis. To je ozbiljna anomalija koju prate brojne komplikacije.

Jedna od posledica je i umanjena oplodna moć i pojava karcinoma. Da bi se posledice sprečile dečaka je nužno operisati najdalje do 18 meseci života. Zbog nedovoljne obaveštenosti, neki od pacijeneta kod nas se lekaru, prvi put javljaju, čak i kao odrasli mladići.

Testisi ili semenici, prirodno leže u semenim kesicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u njima nastaju muške polne ćelije. Ali tokom razvoja ploda u majčinoj utrobi, testisi nastaju u trbušnoj duplji ploda, a potom se, pri kraju trudnoće, spuštaju u prirodno ležište.

Kod nekih dečaka, testis zaostane na silaznom putu, bilo u trbušnoj duplji ili preponskom kanalu. Ukoliko se posle rođenja, tokom 6-9 meseci prirodno ne spusti, nastaje ozbiljan zdravstveni problem

"Pa primetila sam sa godinu i nešto da mom dečaku nije spušten testis, ustvari oba nisu. Uplašila sam se jako, došli smo ovde, on je sad operisan, dobro je", kaže majka jednog dečaka.

Na nespuštenom testisu dolazi do oštećenja koja direktno umanjuju oplodni potencijal. Razlog je temperatura u trbušnoj duplji koja je viša nego u kesicama.

Moguće su i brojne komplikacije. Tako je npr. torzija ili uvrtanje testisa, koju prati njegovo brzo propadanje, u ovakvim slučajevima čak 30 puta češća. Zato je nužno operisati na vreme.

"Idealno vreme za operaciju je 12 meseci. Kod nas još uvek, veliki broj pacijenata se javlja u četvrtoj, petoj godini, čak imamo pacijente koji se jave sa 15, 17 godina, što je nedopustivo. Kod pacijenata koji nisu operisani na vreme 30-50 puta je veća učestalost maligne alteracije, tj. nastanka tumora testisa", objašnjava Zoran Radiojičić, dečji hirurg-urolog.

Operativno spuštanje testisa važno je i za psihološku stabilnost muškarca, jer je praznina u kesici vidna i može da izazove kompleks.

Svako odlaganje operacije uvećava procenat pada oplodne moći, a višestruko raste rizik za razvoj tumora testisa posle 30. godine života.

"Važno je naglasiti da pacijenti posle 30. godine, koji su imali nespušten testis, moraju redovno da se kontrolišu i da u slučaju bilo kakave promene, zadebljanja, čvorića u tom testisu, moraju odmah da se jave lekaru, a i da dolaze na redovnu kontrolu", poručuje Radojičić.

U vodećim svetskim centrima operaciju prati i hormonska terapija, kako bi se smanjili kasniji problemi sa plodnošću.

Sama operacija je delikatna i unazad nekoliko decenija 10 odsto se završavalo neuspehom. Srećom više nije tako.

Zahvaljujući razvoju hirurških tehnika, danas ova operacija predstavlja siguran zahvat koji se izvodi bez ikakavih posledica. Važno je samo da se dete na vreme dovede na pregled.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.