Probirljivi kikindski „pauk”

Izvor: Politika, 28.Feb.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probirljivi kikindski „pauk”

Kikindski Parking servis se ponaša diskriminatorski prema vlasnicima vozila sa registarskim tablicama drugih gradova i država, njima naplaćuje 4.000 dinara, domaćinima 1.200

Kikinda – Ukoliko u Kikindu dođete „sa strane” i ne platite kartu za parkiranje, u velikoj ste nevolji. Automobil će za tili čas pokupiti ovdašnji „pauk” bez upozorenja, komunalnog inspektora ili saobraćajne policije. Ako želite auto nazad, morate da platite 4.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dinara. A da ste kojim slučajem vozili sa kikindskim registarskim oznakama, parking kontrolor bi vas kaznio samo doplatnom kartom od 1.200 dinara.

Na isti način posluju i druga preduzeća koja se bave uklanjanjem nepropisno parkiranih vozila u Republici Srbiji. Vozilom „pauk” se uglavnom uklanjaju registarske oznake koje nisu sa područja grada ili države, jer je za takva vozila teško sprovesti naplatu po doplatnoj karti, navodi se, između ostalog, u saopštenju koje nam je upućeno iz „Parking sistem – garaže” DOO Kikinda.

Pomenuta firma ranije se branila time da radi u skladu sa Pravilnikom o korišćenju javnih parkirališta i uklanjanju nepropisno parkiranih vozila iz 2007. godine na koji je saglasnost dao i tadašnjih predsednik opštine Branislav Blažić (tada SRS, sada SNS).

Okružni sud u Zrenjaninu (sada Viši sud) prošlog septembra potvrdio je da se kikindski Parking servis ponaša diskriminatorski prema vlasnicima vozila sa registarskim tablicama drugih gradova i država. Aleksandar Korać iz Kikinde dobio je sudski spor protiv firme „Parking sistem – garaže” DOO Kikinda, kojim je dokazao da mu je pre dve godine „pauk” nezakonito odneo automobil samo zato što je imao bosanske tablice!

Proteklih dana stizale su informacije da je sporna tačka pravilnika ispravljena. Zaslugu za to sebi pripisuju i „Parking sistem – garaže” i lokalna samouprava. Prvi tvrde da su ga uskladili sa novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja i da su lokalnoj vlasti uputili zahtev da uradi isto. A sadašnja demokratska vlast, pak, kaže da su članovi Opštinskog veća doneli odluku o uklanjanju „diskriminišuće odredbe koja ostavlja ružnu sliku o Kikindi”.

Međutim, na pitanje novinara, da li je sada pravilnik definitivno izmenjen, ni jedni ni drugi nisu dali konkretan odgovor.

Aleksandar Korać, koji je i predsednik ovdašnjeg Udruženja potrošača, kaže da će, na kraju, svi morati da snose odgovornost.

– Udruženje potrošača Kikinde u saradnji sa Nacionalnom organizacijom potrošača Srbije već skoro tri godine neprekidno ukazuje na kršenje Zakona o zaštiti potrošača i diskriminaciju građana od strane Parking servisa u Kikindi, ali, nažalost, bez uspeha. S obzirom na to da je broj oštećenih građana koji nam se svakodnevno javljaju veliki, obratili smo se načelniku Opštinske uprave, tržišnoj i komunalnoj inspekciji, ali su se one proglasile nenadležnim. Sugerisano nam je da se obratimo Ustavnom sudu Republike Srbije i da podnesemo inicijativu za ocenu ustavnosti spornog člana pravilnika, što je i učinjeno. Sada čekamo rešenje Ustavnog suda i ukoliko sud oceni da sporni član nije u skladu sa zakonom, pozvaćemo sve vozače koji su do sada oštećeni da podnesu tužbe protiv odgovornih za nadoknadu štete – kaže za „Politiku” Korać.

-----------------------------------------------------------

Građani ogorčeni

„Parking sistem – garaže” DOO Kikinda je ćerka istoimene beogradske firme. Od osnivanja ovog društva krajem 2006. Kikinđani su nezadovoljni njegovim radom. Pre svega zato što naplaćuju parking mesta oko stambenih zgrada, koje su stanari decenijama besplatno koristili. Izvesno vreme naplaćivalo se čak i parkiranje ispred bolnice, što je građane naročito razbesnelo. Zanimljivo je da firma, po ugovoru koji je sklopljen sa opštinom gradu treba da plati tek 10 odsto prihoda koje ostvari na njenom području. Na pitanje koliko je do sada novca uplaćeno, nije nam precizno odgovoreno. U pisanoj izjavi firme stoji samo to da su obaveze prema SO Kikinda uspeli da ispoštuju.

Silvija Miletin

[objavljeno: 01/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.