Izvor: RTS, 10.Dec.2022, 09:42

Priznanje "Ljudevit Mičatek" uručeno Suzani Kujundžić Ostojić

Pokrajinsko priznanje za ljudska i manjinska prava "Ljudevit Mičatek" uručeno je predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzani Kujundžić Ostojić. Na Međunarodni dan ljudskih prava, Vlada Vojvodine tadicionalno dodeljuje nagradu pojedincima, koji su ostvarili značajan doprinos u ovoj oblasti.
Njena dugogodišnja posvećenost očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji, kao i doprinos >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << standardizaciji bunjevačkog jezika i njegovog uvođenja u srednje škole, ali i zauzimanje za jednaka prava svih naroda koji žive u Vojvodini, krunisani su najznačajnijim priznanjem pokrajine u ovoj oblasti.

"Prija kada se prepozna da radite mnogo za ono što vam je i posao i ljubav, a posebno za bunjevačku zajednicu koja se grčevito bori od kad je stigla ovamo, a to je četiristo godina", kaže predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić.
Vrednosti Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, kojom je priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost, decenijama pre njenog usvajanja sledio je Ljudevit Mičatek.
Mičatek je bio novinar, advokat, vođa vojvođanskih Slovaka i jedan od predsednika skupštine na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Priznanje zato i nosi njegovo ime.
"Osnovni razlog da 10. decembar bude datum od pokrajinskog značaja, bila je najšira saglasnost da je Autonomna Pokrajina Vojvodina, kao i cela Srbija, izvanredan primer poštovanja svih prava sadržanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948. godine", objašnjava predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović.
"Ljudevit Mičatek", jedno je od devet pokrajinskih priznanja koje je 2018. godine, na stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, ustanovila Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.