Priznanja Izraela spasiocima Jevreja

Izvor: Politika, 02.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanja Izraela spasiocima Jevreja

Titule „Pravednik među nacijama” uručene potomcima Borivoja i Grozdane Bondžić, Ljubice Mandušić-Gazikalović i Jelice Ranković

Titula „Pravednik među nacijama”, najveća počast koju država Izrael u ime naroda ukazuje ljudima koji su za vreme Drugog svetskog rata spasavali jevrejske porodice, uručena je juče potomcima Borivoja i Grozdane Bondžić, Ljubice Mandušić-Gazikalović i Jelice Ranković. Oni su, kako je istakao Artur Kol, ambasador Izraela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Srbiji, rizikovali sopstveni život spasavajući Juliju Dajč, Ilana Dorona i Josefa Levija od sigurne smrti.

– Sa dubokim poštovanjem uručujem medalje deci i unucima pravednika čija će hrabrost i nesebičnost zauvek ostati u našim uspomenama i sećanju. Ova ceremonija za izraelski narod i državu ima neprocenjivu vrednost i značaj – istakao je ambasador Kol.

Osobe koje zasluže titulu „Pravednik među nacijama” dobijaju medalju, zahvalnicu, kao i čast da njihova imena budu uklesana na Zidu časti u „Jad Vašemu” spomen obeležju holokausta u Jerusalimu. Sagrađeno 1953. godine, u njemu se čuva uspomena na šest miliona Jevreja stradalih od ruke nacista ali se istovremeno ukazuje i poštovanje malobrojnima koji su ih nesebično spasavali.

Na svečanoj ceremoniji u ambasadi Izraela, najveću počast ove države primio je Siniša Ranković čija je baka Ljubica Mandušić-Gazikalović sa ćerkom Jelicom sagradila specijalno skrovište u dvorištu kuće u Prizrenu gde su od novembra 1941. do marta 1943. godine krili Josefa Levija i njegovu porodicu od nacističkog progona.

– Žao mi je što moja majka nije doživela ovaj trenutak. Priznanje ću čuvati kao najveću relikviju u svom domu – istakao je kroz suze Ranković.

Titulu „Pravednik među nacijama” do sada je, zbog svoje požrtvovanosti i humanosti prilikom spasavanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata, primilo više od 20.000 osoba širom sveta.

J. C.

[objavljeno: 03/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael uručio Medalje pravednika

Izvor: B92, 02.Dec.2008

Beograd -- Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol dodelio je Medalje pravednika deci i unucima Srba koji su krili i spasavali Jevreje tokom Drugog svetskog rata... Medalja pravednika među narodima najviše je priznanje koje država Izrael već 55 godina dodeljuje nejevrejima širom sveta, a danas su uručene...

Nastavak na B92...

Uručene medalje "Pravednici među nacijama"

Izvor: RTS, 02.Dec.2008

Izraelska ambasada u Beogradu uručila medalje "Pravednici među nacijama" pojedincima koji su rizikovali svoje živote spasavajući Jevreje tokom Drugog svetskog rata...Ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol, na svečanosti uručivanja medalja "Pravednici među nacijama", rekao je da uručenjem nagrada...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.