Privremeno obustavljena blokada puteva

Izvor: S media, 30.Jun.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremeno obustavljena blokada puteva

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova jednoglasno su na zajedničkoj sednici u Zubinom Potoku, odlučili da privremeno obustave selektivnu blokadu puteva koji vode prema administrativnim prelazima na severu Kosova.

Odbornici su odlučili da ubuduće jednom sedmično održavaju selektivnu blokadu puteva Kosovska Mitrovica-Raška, prema administrativnom prelazu Jarinje, i Kosovska Mitrovica-Ribariće, prema administrativnom prelazu Brnjak.

Odbornici su obrazložili >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je takva odluka doneta zbog smanjenja tenzija nastalih, kako su neveli, zbog jednostranog delovanja Euleksa.

Odbornici opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica zatražili su od Euleksa da narednih dana obustavi sve aktivnosti u obavljanju carinskih postupaka i radnji na prelazima na severu Kosova.

Oni su od misije EU zatražili da svoje delovanje na ovim prelazima vrate na prethodni režim - bez carinskih aktivnosti.

Odbornici su danas formirali zajedničko radno telo koje je voljno da u saradnji sa predstavnicima Vlade Srbije i medjunarodne zajednice radi na rešavanju ovog problema.

Oni su još jednom ponovili da neće prihvatiti da dažbine plaćaju kosovskim institucijama u Prištini, ističhuci da Kosovo i Metohiju smatraju sastavnim delom Srbije.

Najavljeno je da će biti nastavljen aktivan otpor protiv Euleks carine koja, kako je ocenjeno, predstavlja završni čin na uspostavljanju granice izmedju Kosova i Metohije i ostatka Srbije.

Odbornici su zatražili da predsednik Srbije Boris Tadić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prime delegaciju iz četiri opštine sa severa Kosova.

Pojedini Srbi sa severa Kosova su više od nedelju dana selektivno blokirali puteve koji vode prema administritavnim prelazima Brnjak i Jarinje, zbog, kako su naveli, uvodjenja carinskih kontrola na tim prelazima.

Srbi su blokirali prolazak svim vozilima Euleksa koja su saobraćala prema administrativnim prelazima na severu Kosova.

Minulog vikenda Euleks je saopštio da ni u jednom trenutku nije prikupljao carinske prihode na prelazima na severu Kosova.

Euleks je, i pored poslednjih pokušaja da u tome bude sprečen, registrovao robu i uzimao fotokopije licenciranih vozača kamiona i račune u kojima je bila naznačena vrednost i vrsta robe koji su oni prevozili, i sve to na transparentan način, a u pokušaju da se i dalje smanji krijumčarenje, istaknuto je u saopštenju.

Na sednici je bilo prisutno 85, od ukupno 119, odbornika iz četiri opštine. Prihvaćena je inicijativa grupe odbornika da ruski premijer Vladimir Putin bude proglašen za počasnog gradjanina opština Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.