Izvor: B92, 22.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremena komisija za medije upozorila "Bota sot"

Priština -- Privremena medijska komisija upozorila je u petak prištinski dnevnik na albanskom jeziku "Bota sot" da neprofesionalnim izveštavanjem, kakvo je ispoljeno u slučaju napada na srpsku decu u Goraždevcu, "rizikuje podsticanje dalje tragedije na Kosovu".

U saopštenju PMK se navodi da je ta komisija proteklih dana nadgledala pisanje o napadu na srpsku decu u selu Goraždevac, uz posebnu pažnju na tačnost činjenica u novinskim izveštajima i komentarima. "PMK je prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upozorio 'Bota sot', a sada to činimo i javno, da pristrasnim odabirom odredenih činjenica u svojoj priči, nepoštovanjem zvaničnih informacija i izvrtanjem ostalih informacija - u kombinaciji sa stalnim protokom ostrašćenih spekulacija, etnickih predrasuda i komentara - rizikuje podsticanje dalje tragedije na Kosovu", navodi se saopštenju dostavljenom medijima.

PMK primećuje da je većina štampanih i elektronskih medija sa Kosova poštovala te principe prilikom izvestavanja i komentarisanja o toj tragediji u Goraždevcu, ali je, dodaje se u saopštenju, "bilo neodgovornih i uznemiravajućih izuzetaka". "'Epoka e Re' i 'Bota sot' su objavili netačne spekulacije da su mladi ubijeni, ili ranjeni eksplozivnom napravom, a da nisu jasno bili meta automatske paljbe, kako bi se navelo na pomisao da su žrtve krivci", konstatuje PKM, koja naglašava da je "vredno pohvale da je 'Epoka e Re' u svom izdanju od 20. avgusta ispravila grešku".

Taj list je to učinio tako što je objavio izveštaj sa dan ranije održane konferencije za novinare međunarodnih organizacija u Prištini, na kojoj su saopšteni rezultati stručnih autopsija, koje su "potvrdile da su uzrok smrti pucnji iz automatskog oružja". "PMK sa užasavanjem primećuje da su u izveštaju 'Bota sot' sa iste konferencije za novinare ignorisane ključne informacije sa autopsije koje opovrgavaju neosnovane spekulacije o eksplozivnim napravama. Povrh toga, 'Bota sot' je u nekoliko navrata implicirala, a u nekim slučajevima i tvrdila - bez ikakvih dokaza - da su Srbi odgovorni za ovaj napad. Ustvari, trenutno ne postoje informacije o identitetu krivaca", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.