Privatni lekari neće fiskalne kase

Izvor: Politika, 13.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatni lekari neće fiskalne kase

Od 1. juna, ko ne izda račun za uslugu van sistema obaveznog osiguranja podleže zakonskom gonjenju, ističe ministar zdravlja Tomica Milosavljević

Do 1. juna, kada bi u Srbiji za svaku pruženu zdravstvenu uslugu, van sistema obaveznog zdravstvenog osiguranja, građaninu morao da bude izdat fiskalni račun, ostalo je manje od 20 dana. Dok jedni kupuju fiskalne kase, pripremaju se za novo poslovanje i traže detaljna uputstva kako će sprovesti uredbom utvrđenu fiskalizaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << druga grupa privatnika odbija da prihvati ovu meru.

U ime Udruženja privatnih lekara Srbije, poznati kardiolog i vlasnik privatne ordinacije, profesor dr Višeslav Hadži-Tanović obratio se pismom premijeru Mirku Cvetkoviću, ministrima zdravlja i finansija, kao i Skupštinskom odboru za zdravstvo, navodeći da je uvođenje fiskalnih kasa u privatno zdravstvo protivzakonito i protivno Ustavu. Uvođenje fiskalnih kasa samo za zdravstvene usluge u privatnom sektoru, po rečima našeg sagovornika, predstavlja direktno kršenje Ustava, jer iste usluge u državnom zdravstvu ne evidentiraju se fiskalnim kasama. Dr Hadži-Tanović kaže kako po ovim pravilima, onda i pacijent u domu zdravlja treba da dobija račun za pruženu uslugu pregleda i lečenja. Privatnici žele da i oni budu obuhvaćeni osiguranjem, pa da pacijent bira gde će da se leči za svoj novac

– Mi ne bežimo od uvođenja reda u poslovanje. Naprotiv, zalažemo se za red, jer i dalje više od 30 odsto lekara radi „na crno”, po kućama. Ali, zašto nas, oko 4.500 lekara i vlasnika privatnih ordinacija, koji smo uredni poreski obveznici 20 godina, terati da uvodimo fiskalne kase, kada zdravstvena usluga nije oporezovana. Naša usluga nije u PDV sistemu. Čemu onda fiskalizacija, koja će nam doneti samo više administrativnog posla i manje vremena za pacijente? Ima puno intelektualnih usluga, saveta, lepeza besplatnih sugestija, gde ne možete naplatiti pacijentu... – objašnjava za „Politiku” dr Hadži-Tanović, dodajući da zdravstvo u evropskim zemljama ne poznaje fiskalne kase.

Ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević ponovio je juče za „Politiku” da je reč o zakonskoj meri Ministarstva trgovina i usluga, da se ovom uredbom poništavaju raniji izuzeci od fiskalizacije i da nikakvog odlaganja primene mere neće biti.

– Od 1. juna, ko ne izda fiskalni račun za zdravstvenu uslugu koja nije u sistemu obaveznog osiguranja ili participacije, podleže zakonskom gonjenju. Da li će biti odlaganja mere, nije pitanje za Ministarstvo zdravlja – kaže dr Milosavljević, podsećajući da je osnovni razlog za uvođenje fiskalizacije bilo uvođenje više reda.

– Suština je da građaninu za svaku uslugu bude izdat račun, koji evidentiraju poreski organi. Za zdravstvene usluge ne postoji PDV, on iznosi nula, ali zato imamo evidenciju u poreskoj službi: ako je jedan kardiolog obavio hiljadu pregleda i naplatio jedan pregled po 5.000 dinara, to je pet miliona dinara. Na to mora da plati odgovarajući porez – objasnio je ministar zdravlja, naglašavajući da je on doktor, a ne pravnik ili stručnjak za poreze i finansije i da nije ovu meru on izmislio.

– To nema veze s medicinom ili Ministarstvom zdravlja. Mogu da razumem i privatne lekare, nečije lične i grupne interese, ali kao ministar zdravlja moram da zastupam opšti interes – da se svi računi evidentiraju i da se na lični prihod plati porez, jer što veća bude fiskalna disciplina, biće više reda i stabilnijeg budžeta – kaže dr Milosavljević.

Na primedbe privatnih lekara da u kućne posete ne mogu odlaziti sa fiskalnom kasom ili naplaćivati za neke savete račune, dr Milosavljević odgovara da postoje vrlo prosta rešenja za sve to: od toga da će se prilikom posete napraviti zapisnik, a fiskalni račun izdati i poslati do toga da niko na račun neće stavljati dijagnozu poput tumora creva, već određene šifre.

Hadži-Tanović se žali i što se dodatno administriranje i troškovi uvođenja fiskalnih kasa sprovode nad onima koji uredno plaćaju porez, a od toga nemaju koristi da budu oslobođeni plaćanja poreza pri uvozu nekog aparata iz inostranstva. Dodaje i da su merom pogođeni mali sistemi, ordinacije gde radi jedan doktor i jedna sestra, jer kupovna moć je veoma opala, pa je broj pacijenata sve manji. Sa druge strane, broj lekara koji idu po kućama sa torbom i EKG aparatom, i nikome ne plaćaju porez je i dalje veliki, a, neće se smanjiti ovom merom.

Olivera Popović

[objavljeno: 13/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.