Izvor: B92, 04.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatni apotekari diskriminisani?

Beograd -- Iako Ustav Srbije propisuje ravnopravnost privatne i državne svojine, privatne apoteke u Srbiji još uvek nisu na tržištu izjednačene sa državnim apotekama.

Iz Saveza privatnih apotekara Srbije poručuju da je u pitanju težnja da u maloprodaji lekova i dalje dominira državni monopol, ali i da je diskriminacijom apotekara obespravljen pacijent.

Građani Srbije još uvek ne mogu, kao u zemljama Evropske unije ili zemljama u okruženju, da lekove na recept >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nabavljaju u svakoj apoteci koja regularno posluje na tržištu.

U Srbiji postoji 550 državnih i oko 1.600 privatnih apoteka, ali administrativne barijere upućuju pacijente isključivo na državne apoteke.

"Rešavanje ovog pitanja nije samo rešavanje pitanja privatnih apotekara, već je to na prvom mestu u interesu krajnjih korisnika, a to su pacijenti”, kaže Vojislav Jovanović, advokat Saveza privatnih apotekara Srbije.

"Navešću primer malog mesta podno Rudnika, Donja Šatornja. Ima privatnu apoteku, ali bilo ko iz tog sela, ili Blaznave, ili Trešnjevice, mora da ide u 12 kilometara udaljenu Topolu da bi dobio lek na lekarski recept. Onda tu nešto debelo nije u redu ni sa planom mreže, u krajnjoj liniji”, navodi Jovanović.

I Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o proizvodnji i prometu lekova ne prave razliku između državne i privatne svojine.

Uprkos brojnim obećanjima, privatni apotekari godinama ne uspevaju da se dogovore sa Republičkim fondom, a što je moglo da doprinese i uštedama.

"Pa primer iz 2003. gde su požarevačke apoteke otvorile još šest društvenih apoteka u isto vreme kada u Požarevcu postoje privatne apoteke. Zar nije bilo racionalnije da te apoteke, da Fond sa apotekama koje već postoje u Požarevcu, za koje ne bi morali da izdvoje ni jedan jedini dinar, da se tada napiše i napravi ugovor sa tim apotekama”, naveo je Dragutin Rajevac, predsednik skupštine Saveza privatnih apotekara Srbije.

"Mi imamo prava da sve radimo. Mi čak obučavamo studente koji završe fakultet za polaganje državnog ispita. Mi dajemo savete pacijentima koji dođu iz bilo kog razloga”, ukazuje on.

Privatni apotekari podsećaju da Fond za zdravstveno osiguranje ima ugovore i sa privatnim optičarima i sa privatnim proizvođačima ortopedskih pomagala.

Oni dodatno strahuju da bi lanac državnih apoteka mogao doći u posed nekog od tajkuna koji bi mogao ostvariti potpuni monopol na tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.