Izvor: B92, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacija ugrožava informisanje

Beograd -- Učesnici okruglog stola ocenili da će privatizacijom medija u Srbiji biti ugroženo informisanje na jezicima manjina.

Vojvođanski sekretar za informacije Milorad đurić ocenio je na okruglom stolu Nezavisnog društva novinara Vojvodine "da je jasno da privatni vlasnici neće imati komercijalnog interesa da zadrže programe na manjinskim jezicima".

Đurić je rekao da je potrebno obezbediti određene državne fondove iz kojih bi se novi vlasnici stimulisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zadrže programe na manjinskim jezicima.

Vojvođanski sekretar za nacionalne manjine Tamaš Korhec rekao je da pokrajinske vlasti moraju da nastave da rade na očuvanju postojećeg jedinstvenog i šarolikog medijskog prostora Vojvodine.

Korhec je ocenio "da treba očuvati budžetsko finansiranje medijske

različitosti i medijskog bogatstva Vojvodine".

On je kritiikovao republičke vlasti, rekavši da one "potpuno ignorišu i nemaju sluha za specifičnosti Vojvodine".

Direktroka Fonda za otvoreno društvo Jedranka Jelinčić, takođe je ocenila da su za održavanje programa i medija na manjinskim jezicima neophodne subvencije, kako na republičkom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou.

U okviru okruglog stola prezentovano je i istraživanje "Mediji na jezicima nacionalnih zajednica - stanje i problemi", koje je sporveo Fond za otvoreno društvo.

Pema nalazima tog istraživanja, uslovi rada u medijima na manjinskim jezicima su veoma loši, kako u tehničko-tehnološkom, tako i u kadrovskom pogledu.

Istraživanje je pokazalo i da manjinski mediji mogu da zarade maksimalno do 30 odsto sredstava potrebnih za rad, dok sva ostala sredstva u ubedljivo najvećem delu izdvaja država.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici OEBS-a, Agencije za privatizaciju Srbije, Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine,

Ajreksa, kao i predstavnici medija na manjinskim jezicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.