Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacija bez zapošljavanja

Beograd -- Sprovođenje procesa privatizacije u poslednjih nekoliko godina nije dovelo do veće zaposlenosti i oživljavanja proizvodnje.

To je pokazalo istraživanje Centra za privatizaciju Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost". Profesor tog Centra, Zoran Stojiljković, rekao je da je istraživanje sprovedeno na uzorku od 47 privatizovanih firmi u Srbiji. Ono je pokazalo da je plan privatizacije sproveden u nedovoljnoj meri i da većina zaposlenih nije obaveštena o samom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << načinu privatizacije preduzeća u kojima rade.

Istraživanje je pokazalo da je tek polovina ispitanika zadovoljna procesom privatizacije u pogledu oživljavanja proizvodnje, donošenja novih investicija i otvaranja novih radnih mesta, dok trećina ispitanika smatra da nije ostvareno ništa od navedenog. Na ispitanom uzorku pokazano je da četvrtina preduzeća ima velike probleme nakon privatizacije, jer novi vlasnici rasprodaju zalihe i otpuštaju radnike, zbog čega se u njima pokreće zahtev za raskid kupoprodajnog ugovora, rekao je Stojiljković. Veliki problem je to što još uvek nije postignut nikakav dogovor o restrukturiranju velikih javnih sistema, gde ima oko 550 preduzeća, a u kojima proces privatizacije ni faktički nije počeo.

Direktor Centra za istraživanje alternativa, Milan Nikolić, rekao je da je ovo prvo istraživanje o efektima privatizacije do sada sprovedeno u Srbiji i da je rađeno uz finansijsku podršku italijanskih sindikata "Prodžeto Svilupo CGIL". Prilikom istraživanja pokazalo se da je u 26 (naspram 21 privatizovanog preduzeća) došlo do situacije da je novi vlasnik kupio preduzeće "da ga dalje uništava".

Nedostaci sprovedene privatizacije su ti što sindikatima nije dozvoljeno aktivno učešće u pripremi zakona i samom sprovođenju privatizacije, rekao je Stojković. "Osnovni problem je što u zakonu o privatizaciji nema sindikalne akcije, zbog čega nam samo ostaje mehanizam uticaja na Agenciju za privatizaciju". Stojiljković očekuje da će do kraja meseca početi da radi Socijalno-ekonomski savet Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.