Izvor: B92, 20.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritisci na Radio Bum 93

Požarevac -- Radio Bum 93 je odlučio da uloži najoštriji javni protest i zatraži podršku demokratske javnosti zbog pritisaka na uređivačku politiku te požarevačke stanice. Razlog je što je predsednik Skupštine opštine Požarevac i poslanik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije Slavoljub Matić, prema tvrdnjama zaposlenih u Radiju Bum 93, u više navrata pokušao da grubo prekrši prava građana na objektivno i nezavisno informisanje. "Zaprepašćenje je nastalo u trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada niko više nije mogao da zamisli da će pritisci koji su vršeni do pre dve i po godine nastaviti da postoje", kaže za B92 Radoslavka Despotović, urednik programa Radija Bum 93. "Matić vrši pritiske tako što u razgovoru s novinarima nameće stavove vezane za uređivačku politiku, tipa 'vaš veb-sajt liči na izdanje senzacionalističkih novina, postali ste neprofesionalni, prestanite da objavljujete pitanja i tvrdnje požarevačkog Otpora i opštinskog ogranka Srpskog pojkreta obnove, zašto objavljujete ono što navodi novinar Mile Veljković'. Matić je pozvan na razgovor da mu predstavimo uređivački koncept Radija Bum 93 i da bude zamoljen da više ne utiče na novinare i uređivački tim, ali, na žalost, Matić nije našao za shodno da se takvom pozivu odazove i da s takvim pretnjama prestane", kaže ona.

Slavoljub Matić za Radio B92 kaže da je poprilično iznenađen optužbama. "Iznenađuje me netolerantan odnos prema kritičkom razmišljanju da i ja, kao veran slušalac, imam prava na komentar. Naravno, nisam zloupotrebio svoju funkciju, ja to nisam javno komentarisao, već u jednom prijateljskom razgovoru. Mislim da oni stvarno daju previše prostora nekim marginalnim snagama koje teže senzacionalizmu i onda se sve svodi na dezinformaciju, a potom i na potrebu da to demantujete. Uvek sam spreman da s njima razgovaram, da se nađemo, čak i u nesaglasnostima", kaže on.

Matić ocenjuje da iza optužbi Radija Bum 93 stoji politička kritika opštinskog budžeta koji je izdvojio malo veća sredstva za opštinsku medijsku kuću "Reč naroda". U Bum 93, međutim, veruju da je većina požarevačkih medija u šaci lokalnih vlasti i da služe za ulepšavanje javnosti. O medijskoj slici u Požarevcu, Radoslavka Despotović kaže da "postoji javno preduzeće kom je osnivač opština i čijom je uređivačkom politikom potpuno ovladala DSS i Slavoljub Matić". "Postoje privatne kuće koje informativan program kroje po potrebama dela opštinskih funkcionera i Bum 93 utoliko smeta što nudi i drugu verziju priče", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.