Izvor: B92, 06.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priprema za polazak u školu

Beograd -- Prošla je prva nedelja od upisa dece u prvi razred osnovne škole. Od ove godine pripremna predškolska nastava je obavezna.

Bez uverenja da je dete prošlo pripremni predškolski program ono neće moći da bude upisano u prvi razred, a upravo je zbog predškolskog programa upis produžen do 31. avgusta.

Deca pripremni predškolski program pohađaju u školi u koju će ići sledeće godine, a 95 odsto škola i predškolskih ustanova taj program je počelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre januara, pa će deca koja ih pohađaju najkasnije u junu imati potrebno uverenje.

Milka Andrić, pomoćnica ministra za predškolsko i školsko obrazovanje, kaže da ima još vremena. "Zato smo i dali celo leto jer je moguće da ima opravdanih razloga za kašnjenje. Ne mogu ni da se setim koji bi to razlozi mogli biti, ali roditelji su dužni da pribave legalno opravdanje za neispunjavanje zakonske obaveze", kaže ona.

Decu čiji roditelji u ovom trenutku nemaju potrebno uverenje svejedno mogu da dovedu na upis i testiranje, ali ono neće formalno i konačno postati prvak sve dok škola ne dobije dokument kojim se potvrđuje da je dete najmanje šest meseci provelo u predškolskoj pripremi.

Moguće su i krivične prijave ako opravdanje ne postoji, a potrebni su i zdravstveno uverenje i testiranje psihologa ili pedagoga škole. "U svakom slučaju, ima još vremena i neki skraćeni program, kakav god da je, bolji je od neispunjavanja obaveze", kaže Milka Andrić.

Obaveza predškolskog programa je uvedena jer se kroz dugodišnje iskustvo pokazalo da deca pokazuju bolje rezultate i bolje se snalaze ako su išla u predškolsko. Činjenica da je sada to obavezno omogućiće da svi imaju isti start kada krenu u školu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.