Izvor: B92, 17.Okt.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priprema se teren za sadnju platana

Beograd -- U Bulevaru kralja Aleksandra priprema se teren za sadnju platana, koja će, kako je najavljeno iz gradske uprave, početi u utorak 19. oktobra.

Za sadnju drvoreda od 415 platana biće potrebno mesec dana.

U Bulevaru će biti zasađene sadnice platana, uvezene iz Belgije, stare oko 18 godina, visine oko osam metara i težine 1,5 tone, koje su, kako bi njihov koren bio primaran, presađivane šest puta.

Proces sadnje je komplikovan i relativno spor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i obavlja se u tri faze - kopanje, sadnja, pa zaštita, pa je optimalna brzina sadnje je 15 do 20 sadnica dnevno.

Nakon sadnje, sadnice će biti dodatno zalivene, kako bi se povratila vlažnost busena, a kada se sadne jame zatrpaju, biće postavljanja horizontalne i vertikalne zaštite oko stabala.

Sadnja će početi od vrha Bulevara kralja Aleksandra, od Cvetkove pijace nadole, budući da je tu saobraćaj manjeg intenziteta nego od Vukovog spomenika naviše.

Belgijska firma "Arbor" izabrana je za najboljeg ponuđača na tenderu, a ponudila je cenu od 341.450 evra za svih 450 sadnica sa prevozom i isporukom.

Nakon sadnje, Bulevar kralja Aleksandra će imati drvored od 483 platana, odnosno 60 stabala više nego što ih je imao pre rekonstrukcije.

Platani u Bulevaru kralja Aleksandra posečeni su u martu, uz burno negodovanje građana, javnih ličnosti, ali pojedinih političkih stranaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.