Izvor: RTS, 03.Jun.2021, 21:01

Pripadnici SAJ-a skaču iz helikoptera ili padobrana, kako se obučavaju za ove akcije

Borba protiv terorizma ne bira ni vreme ni mesto, zato pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice moraju biti obučeni za sve načine dolaska u akciju. To podrazumeva i da moraju biti obučeni za spust iz helikoptera pomoću užeta, različitim tehnikama, koje posebno uvežbavaju sa Helikopterskom jedinicom MUP-a Srbije.
Sa skoro dvadeset metara visine spuštanje niz uže predstavlja jedan od najzahtevnijih delova obuke pripadnika elitne policijske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedinice. Uslovi su fizička i psihička priprema, i iskustvo.

"Na svim prostorima gde nije izvodljivo da helikopter sleti radi se uz pomoć užadi, da li tankim užetom ili uz pomoć debelog užeta, zavisi od visine sa koje se vrši desantiranje", navodi potpukovnik policije Goran Stojanović, pomoćnik komandanta za obuku.
Pripadnici SAJ-a moraju biti spremni da se tokom spusta oslanjaju samo na sopstvene ruke.
"Ovaj vid obuke spada u izuzetno zahtevne i predstavlja višu antiterorističku obuku, pored osnovne i selektivne obuke, gde pripadnici savladavaju osnovne tehnike na trenažnom procesu odnosno na alpinističkoj kuli", ističe Goran Stojanović.
Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice su elitni borci protiv terorizma u Srbiji. Shodno tome spremni su i obučeni da reaguju u svakom trenutku, u što kraćem vremenskom intervalu, na bilo kojoj tački u Republici.
A ako se u akciju ne može ni helikopterima, pripadnici SAJ-a skakaće iz aviona padobranom.
"Ova obuka se odnosi zapravo na padobrance koji nisu imali iskustva sa padobranskim disciplinama, ali uvek se trudim da u toku ovih obuka pridružim i starije padobrance koji su kategorisani i da asistiraju ovim obukama i na taj način stiču dodatna znanja", navodi major policije Zoran Stanojević, instruktor padobranstva.
Da bi postali padobranci prve kategorije, neophodno je da izvedu minimum 25 skokova i isto toliko različitih vežbi, da nauče i pakovanje padobrana.
"Padobranci danas skaču sa 1.200 metara, sa padobranom koji su na prinudno otvaranje odnosno sa gurtnom, kako u žargonu kažemo, i takođe izlazimo i sa visine od 3.000 metara za iskusnije padobrance koji trenutno ovde poseduju kategorije A i B dozvole padobranstva", dodaje Zoran Stanojević.
Na kakav rizik se spremaju pokazuje i to što je u periodu od 1981. do 1999. čak 16 pripadnika ove jedinice dalo život obavljajući svoju dužnost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.