Izvor: RTS, 22.Jul.2020, 16:59

Pripadnici 63. padobranske skočili na vodu nakon 30 godina

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je pripadnike 63. padobranske brigade, koji izvode deo obuke u letnjim uslovima na Zavojskom jezeru u blizini Pirota.
Aleksandar Vulin je istakao da je posle 30 godina 63. padobranska brigada izvela skok na vodu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Prošle su decenije od kada smo radili ovaj veoma zahtevan i veoma složen vid obuke naših padobranaca i to je najbolji dokaz koliko su se stvari u 63. padobranskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i u našoj Vojsci, promenile", primentio je Vulin.
Prema njegovim rečima, ranije nije bilo resursa, helikoptera, padobrana, ali da je uvek bilo vrhunskih ljudi.
Rukovodilac današnje obuke naglasio je da su na Zavojskom jezeru prikazani segmenti obuke u letnjim uslovima.
"Prvi segment je bio veranje i spasavanje u planini leti, drugi - obuka u ishrani u prirodi, treći savlađivanje vodenih prepreka priručnim sredstvima i četvrti segment bio je padobranski skok na vodu", naveo je rukovodilac obuke.
Kako je objasnio, takva obuka izvodi se redovno, svake godine, leti, izuzetno je značajna zbog savlađivanja nepristupačnog terena, snalaženja, preživljavanja i ishrane u prirodi kada to zadatak zahteva i kada dođe do nekih nepredviđenih okolnosti.

Naglasio je da su danas, osim profesionalnog sastava u obuci učestvovali i vojnici na služenju vojnog roka, u delu ishrana u prirodi i u obuci u savlađivanju vodene prepreke.
Na Zavojskom jezeru, u današnjoj obuci u savlađivanju vodenih prepreka i u preživljavanju učestvovao je i razvodnik Jovan Todorović, koji je u jedinici od juna, a želja mu je da nastavi karijeru kao profesionalni vojnik, kako kaže u "najelitnijem stroju" VS.
"Obuka jeste zahtevna, treba biti spreman i fizički i psihički. Danas smo imali obuku u splavarenju i veslanju i za to treba biti sreman. Zahtevno jeste, ali ništa nije teško", poručio je Todorović.
Ministru odbrane prikazana je obuka u veranju, obuka u samostalnoj ishrani u prirodi, obuka u savlađivanju vodenih prepreka, kao i izvođenje padobranskog skoka na vodenu površinu padobranom tipa krilo.
Pripadnici 63. brigade pokazali su i kako se priprema gulaš od kornjače sa koprivama i gulaš od divljači sa začinskim biljem - sastojcima pronađenim u prirodi u okolini jezera, kao i pečeni hleb iz pekare od kamena i blata, riblja čorba, a prikazane su u improvizovane zamke i način filtriranja vode pomoću više slojeva prirodnih filtera.
Obilasku je prisustvovao i komandant 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Zonić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.