Prinos manji, kvalitet zrna lošiji

Izvor: Glas javnosti, 18.Jul.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinos manji, kvalitet zrna lošiji

SREMSKA MITROVICA - U Sremu je završena žetva pšenice, jesenas zasejane na 41.500 hektara, a u ubiranju zrna učestvovalo je više od 700 kombajna. Ostale su nepožnjevene manje površine u posavskom delu regiona, gde usled visokih nadzemnih i podzemnih voda mehanizacija nije mogla da uđe u njive, pa je rod propao. Ostvaren je prosečan rod od 3,6 tona po hektaru, što je gotovo za trećinu manje nego lane. Kvalitet zrna je, uglavnom, loš, jer se hektolitarska težina kretala u proseku od 72 >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << do 73 grama.

  I u subotičkom ataru okončana je žetva pšenice na 17.000 hektara, sa prosečnim prinosom od oko 3,6 tona po hektaru, što je lošije od višegodišnjeg proseka. Kvalitet pšenice je osrednji. Hektolitarska težina od 72 do 73, vlažnost zrna od 13 do 15, dok su primese znatno povećane i kreću se čak od 4 do 11 odsto. Cena je, pak, znatno povoljnija nego prvih dana žetve i kreće se od 12 do 14 dinara za kilogram, sa tendencijom rasta. Stručnjaci kažu da ne treba žuriti sa prodajom, jer cena može biti i bolja. Inače, mnogo je organizacija koje se bave lagerovanjem i otkupom pšenice, pa se procenjuje da je gotovo polovina u silosima, a manji deo je prodat.

 Zaječar: Otkup žita po planu

  Zaječarski "Žitopromet", koji je u vlasništvu negotinske zemljoradničke zadruge "Uljarice", otkupio je u prve dve nedelje jula 11.000 tona pšenice u zaječarkom kraju. Do kraja kampanje, plan je da u silose u Zaječaru, Kladovu i Negotinu bude smešteno do 15.000 tona hlebnog žita, izjavio je direktor  "Žitoprometa" Bojan Stanisavljević. On je naglasio da cena kilograma neće biti ispod 12 dinara, koliko plaća i Republička direkcija za robne rezerve. "Žitopromet" i ove godine omogućava poljoprivrednicima zamenu merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda za semensku pšenicu i mineralno đubrivo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.