Izvor: B92, 29.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primorani na skuplje lekove

Kragujevac -- U Zavodu "Male Pčelice" lekari su primorani da u terapiju uvode znatno skuplje medikamente propisivanjem recepata.

Ovaj zavod koji zbrinjava ometene u razvoju je postupeo tako zbog nestašice jeftinijih lekova na tržištu. Na taj način trostuko su, prošle godine, uvećani troškovi koje Republički Fond zdravstvenog osiguranja pokriva državnim sredstvima.

U Zavodu "Male Pčelice” nadomak Kragujevca lekari su tokom prošle godine propisali 31 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hiljadu recepata.

Direktorka Zavoda Suzana Perović kaže da je ugovorom sa filijalom Fonda za zdravstveno i socijalno osiguranje predviđeno okvirno sedam miliona dinara za naknadu tih troškova, ali je u "Malim Pčelicama” potrošeno 15 miliona više.

I pored loše procene, Filijala Fonda za socijalno i zdravstveno osiguranje u Kragujevcu do sada je pokrivala troškove lekova izdatih na recept.

Međutim, u Filijali Zavoda za zdravstveno i socijalno osiguranje nisu želeli da iznesu tačne podatke za koliko su potrošena sredstva za medikamente bila veća od predviđenih.

Zavod "Male Pčelice” prema rečima direktorke prošle godine je od države dobio 22 miliona dinara za ampulirane lekove i plate zaposlenih.

Međutim, potrebe Zavoda bile su za sedam miliona dinara veće, pa su tu razliku bili primorani da nadoknade sopstvenim sredstvima, koja su mogla da budu potrošena na unapređenje standarda pacijenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.