Primedbe zaštitnika građana na rad MUP-a

Izvor: RTS, 23.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primedbe zaštitnika građana na rad MUP-a

Država nije stvorila uslove za efikasno izdavanje novih ličnih karata i pasoša. Građani suočeni sa redovima i bahatim odnosom nekih službenika, pokazuje kontrola policijskih stanica koju je sprovela Služba Zaštitnika građana.

Služba Zaštitnika građana obavila je kontrolu u 55 odsto policijskih stanica u Srbiji od 17. oktobra do 27. novembra 2008. godine. Podaci Službe pokazuju da je najveći problem u gradskim policijskim stanicama.

Dugi redovi za nova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dokumenta posledica su lošeg planiranja, nedostatka kadrova i interne kontrole u MUP-u, kaže zaštitnik građana Saša Janković. Na severu Vojvodine, da bi svi građani mogli da dobiju pasoše neophodno je da MUP izmeni proceduru.

"Povećanje broja izvršilaca, makar i na nekoliko meseci, kao i povećanje tempa izdavanja završenih ličnih karata ili pasoša donekle bi ublažilo problem", kaže Petar Teofilović, pokrajinski zaštitnik građana.

Dvokratno radno vreme i rad vikendom nisu organizovani u svim policijskim stanicama, a i oglasne table su, kako stoji u izveštaju, haotične. Poseban problem je i to što ni trećina stanica nema odgovarajući prilaz za osobe s invaliditetom.

Državne mere nepohodne za efikasniji rad

"Država kao celina treba da preduzme određene mere koje će omogućiti i MUP-u i policijskim stanicama da se ceo postupak efikasnije sprovede, odnosno da se poštuju ljudska prava, prava nacionalnih manjina i prava osoba s invaliditetom", rekao je zamenik zaštitnika građana Miloš Janković.

Jedna od preporuka je i izdavanje formulara na jezicima manjina u Bujanovcu i Preševu, koji se štampaju na srpskom i engleskom jeziku.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je za brže izdavanje dokumenata potrebno još sredstava s obzirom na to da sav novac od taksi odlazi Zavodu za izradu novčanica.

"Uvažavam funkciju zaštitnika graćana i njegove primedbe ćemo razmotriti", kaže Dačić.

Ministar ističe da su gužve najveći problem, ali ističe da MUP raspolaže onim sredstvima koje država izdvaja iz budžeta.

"Ja bih odao i priznanje svima onima koji rade na tome a drugi na pasošima zarađuju, kaže ministar Dačić.

Stare pasoše imalo je oko milion državljana Srbije, a do sada je izdato 230.000 biometrijskih pasoša. Mesečno je moguće izdavati između 50 i 60 hiljada novih putnih isprava, kažu u MUP-u.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.