Prilika za zapoššljavanje mladih bez roditeljskog staranja

Izvor: RTS, 28.Apr.2016, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prilika za zapoššljavanje mladih bez roditeljskog staranja

Ministar za rad Aleksandrar Vulin i upraviteljka fondacije "Uključi se" Milena Jakšić, potpisali su memorandum o saradnji na sprovođenju projekta "Budi svoj", koji ima za cilj socijalnu inkluziju mladih bez roditeljskog staranja kada izađu iz sistema socijalne zaštite.
Vulin je nakon potpisivanja sporazuma rekao da u Srbiji oko 6.500 dece odrasta bez roditeljskog staranja, da je 800 njih u institucijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a da su ostali u hraniteljskim porodicama i da oni kroz projekat "Budi svoj" dobijaju priliku i nadu da se zaposle, usavršavaju.

"Kada ta deca završe školu i napuste sistem socijalne zaštite, nemaju kome da se obrate... Ovo je prilika da im se u skladu sa obrazovanjem ponudi radno mesto, usavršavanje", rekao je Vulin.
Naveo je da su kompanije koje su se priključile projektu pokazale društvenu odgovornost, jer su od dela svog profita učinile nekom život boljim.
Pristupnicu generalnog donatora projekta "Budi svoj" potpisao je izvršni direktor Vojvođanske banke Marinos Vatis, a partnerske pristupnice da žele da učestvuju u projektu potpisali su i predstavnici Helenskog privrednog društva Srbije, preduzeća Trivit, Forum za odgovorno poslovanje.
Ove firme ponudiće radna mesta i edukaciju mladima bez roditeljskog staranja koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.
Milena Jakšić je rekla da mladi koji napuštaju sistem socijalne zaštite nisu imali roditeljsku ljubav, već im je tu ljubav davala država.
"Imamo obavezu da im pružimo podršku na poslednjem koraku ka osamostaljivanju", rekla je Jakšić.
Projekat "Budi svoj" osim edukativnih aktivnosti - predavanja, stručnog usavršavanja, stimuliše i zapošljavanja pre svega samozapošljavanje, koje uz adekvatnu podršku može da obezbedi potpuno osamostaljivanje mladih bez roditeljskog staranja.
Za sprovođenje projekta "Budi svoj" neće se koristiti budžetska sredstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.