Prijemni zbog jednog brucoša

Izvor: Politika, 22.Jul.2014, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijemni zbog jednog brucoša

Na Rudarsko-geološkom fakultetu jedno slobodno mesto. – U septembru nova šansa za one koji nisu uspeli da se upišu

Upis na državne fakultete u Srbiji zvanično se završava za dva dana, ali većina visokoškolskih ustanova objavila je broj eventualnih slobodnih mesta. Maturanti koji se u proteklih nekoliko dana nisu domogli indeksa željenog fakulteta, moći će još jednom da se okušaju na nekoj od državnih visokoškolskih ustanova na kojoj će biti organizovan septembarski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << upisni rok.

Na beogradskom Rudarsko-geološkom fakultetu u septembru će se organizovati prijemni ispit samo za jednog brucoša, jer je ostalo jedno budžetsko mesto na Odseku za geodeziju.

– Moraćemo opet da organizujemo predaju dokumenta i prijemni samo zbog jednog mesta. Deca su izabrala čak i da plaćaju školovanje na nekom od željenih smerova, pa nam je preostalo ovo jedno jedino budžetsko mesto – izjavio je za naš list profesor dr Aleksandar Cvjetić, prodekan za nastavu na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Na Fizičkom fakultetu ostalo je nepopunjeno 28 mesta, od kojih je osam za studente čije se školovanje finansira iz budžeta (dva budžetska mesta su na odseku za primenjenu i kvantnu fiziku i šest na opštoj fizici). Na četvorogodišnjim studijama Tehnološko-metalurškog fakulteta preostalo je 11 budžetskih i 38 samofinansirajućih mesta, a na trogodišnjim pet budžetskih i 15 samofinansirajućih.

Na Beogradskom univerzitetu septembarski upisni rok biće organizovan na Ekonomskom (131), Poljoprivrednom (93), Šumarskom (62), Pravoslavno-bogoslovskom (39) i Građevinskom fakultetu (37), kao i na Tehničkom fakultetu u Boru (11) i Fakultetu za fizičku hemiju (10). Brucoši koji se domognu indeksa neke od nabrojanih ustanova moraće sami da plate svoje školovanje, jer su sva mesta rezervisana za samofinansirajuće studente.

Predstavnici Građevinskog, ali i Fakulteta za fizičku hemiju pomalo su razočarani, jer su prošlog leta svi indeksi ove dve ustanove bili „razgrabljeni” u toku prvog upisnog roka.

Maturanti kojima od ruke idu prirodne nauke imaju šansu da se bore za jedno od 22 slobodna mesta na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu ili za 57 brucoških indeksa koliko je preostalo na niškom PMF-u.

Na Pravnom fakultetu u Kragujevcu u septembru će se organizovati prijemni za 25 potencijalnih brucoša koji će samostalno snositi troškove svog studiranja. Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu nepopunjeno je 138 samofinansirajućih mesta, na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u septembru će se deliti indeksi za 50 budžetskih mesta.

Na kragujevačkom Fakultetu inženjerskih nauka preostala su 64 budžetska i 24 samofinansirajuća mesta. Na Učiteljskom fakultetu ovog univerziteta mesta ima na odseku za učitelja (29 budžet i 13 samofinansiranje) i vaspitača (dva mesta za samofinansirajuće studente).

U septembru će vrveti od maturanata i na Niškom univerzitetu, jer je na Građevinskom fakultetu ostalo ukupno 169 mesta, na Ekonomskom 213, Fakultetu zaštite na radu 74, DIF-u 14 i Fakultetu zaštite na radu 74.

Na Univerzitetu u Novom Pazaru ostalo je ukupno 320 mesta zadrugi rok (123 budžetska). Na Departmanu za ekonomske nauke slobodno je 17 samofinansirajućih mesta, na pravnim naukama 29, četiri na Departmanu zabiomedicinske nauke. Kao i na beogradskom rudarskom fakultetu, na filološkim naukama prijemni će biti organizovan zbog jednog indeksa, jer je ostalo samo jedno mesto.

Slobodnih mesta ima i namatematičkim (85 na budžetu i 45 na samofinansiranju), tehničkim (17+48), i na hemijsko tehnološkim naukama (21+53).

Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u septembarskom roku mesta će biti na svim fakultetima i to za čak 868 brucoša. Na Filozofskom fakultetu slobodna su 132 mesta, na Umetnosti 13, Fakultetu tehničkih nauka 123, na Fakultetu za sport 54, PMF-u 116, Pravnom 65, Poljoprivrednom 88, Medicinskom 71, i na Ekonomskom 107.  

Prvi upisni rok još nije gotov na Univerzitetu u Novom Sadu, ali sudeći po broju prijavljenih kandidata i onih koji su položili prijemni ispit, septembarski upisni rok biće organizovan na desetak visokoškolskih ustanova.

Jelena Popadić

objavljeno: 22.07.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mnogo vrata, niotkuda studenata

Izvor: Večernje novosti, 22.Jul.2014

GENERACIJE koje pristižu na univerzitete sve su malobrojnije, pa pojedini, čak i državni fakulteti, teško popunjavaju kvote. Svi državni univerziteti organizovaće prijemne ispite i u septembarskom roku, a mesta je ostalo čak i na fakultetima na kojima se tradicionalno tražio indeks više. Slobodnih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.