Izvor: Blic, 13.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijemni 17. juna

Prijemni 17. juna

BEOGRAD (Tanjug, Beta) - Kvalifikacioni ispiti za upis u prvi razred srednjih škola u Srbiji, na kojem će učenici tokom dva dana polagati testove iz matematike i maternjeg jezika, biće organizovani 17. i 18. juna - rekli su juče predstavnici Ministarstva prosvete Srbije. Ministarstvo je posle primedaba đaka i roditelja odustalo od predloga da se ispiti iz matematike i maternjeg jezika organizuju u jednom danu. Novina je i polaganje kvalifikacionih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispita u matičnim osnovnim školama i javni uvid u rang-liste, naglasio je pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Refik Šećibović. Prijemni ispiti za upis u srednje škole za posebno talentovane biće održan od 8. do 15. juna, a zbog mnogih primedaba na račun objektivnosti pri ocenjivanju, u srednjim umetničkim školama biće organizovane i komisije sastavljene od profesora tih škola i umetničkih akademija.

Nakon rezultata kvalifikacionih ispita, učenici će predavati formulare u kojima će navesti koju srednju školu i obrazovni profil žele, a kompjuterski program će napraviti regionalne rang-liste na osnovu ukrštanja broja bodova đaka i izraženih želja, precizirao je Šećibović.

Učenici koji ne budu primljeni ni u jednu od željenih škola biće raspoređeni u školama u kojima ostane mesta, kazao je Šećibović i dodao da će đaci verovatno moći da izraze osam želja za upis u srednje škole.

Pomoćnik ministra za učenički i studentski standard Žarko Mihailović je ocenio da će takav način omogućiti 'pravično” upisivanje učenika u srednje škole i da će onemogućiti korupciju na svim nivoima. Mihailović je istakao da je način upisa srednjih škola za 2002/2003. godinu 'prelazni” i da je konačni cilj Ministarstva uvođenje 'male i velike mature” kao modela za upis u srednje škole i na fakultete.

Kontrolu nad upisom za narednu godinu vršiće i Narodni pokret 'Otpor”, najavio je Mihailović, ističući da neće biti dozvoljeno upisivanje većeg broja đaka od predviđenog u svakoj školi. Do 5. marta biće objavljena zbirka zadataka za polaganje kvalifikacionih ispita. Polaganje za đake sa Kosova

Šećibović je naveo da će za učenike sa Kosova i iz Crne Gore i Republike Srpske biti organizovano polaganje kvalifikacionih ispita u najbližim osnovnim školama, ukoliko žele da se upišu u neku od srednjih škola u Srbiji.

Za učenike iz inostranstva procedura upisa u srednje škole biće organizovana verovatno u avgustu, dodao je Šećibović, napominjući da je predviđena i kategorija vanrednih đaka srednjih škola. On nije mogao da precizira koliko će koštati vanredno pohađanje srednjih škola. Uspeh na dve decimale

Pre procesa upisa u srednje škole, Ministarstvo prosvete će izraditi bazu podataka sa svim učenicima osmog razreda u Srbiji.

Predviđeno je nekoliko korektivnih mehanizama za slučajeve da više učenika ima isti broj poena, kao što su dve decimale u bodovima, 'Vukova diploma”, uspesi na takmičenjima i drugo, kazao je Lazarević. Ivana Simović-Hiber, predsednk komisije za oslobađanje od poreza

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.