Izvor: B92, 15.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave zbog porodilišta

Novi Sad -- Protiv odgovornih za neispravnu vodu u novosadskom porodilištu biće podnete prijave, a smenjen je i načelnik.

Posle više od pola godine, koliko je voda u novosadskom porodilištu neispravna za piće i tuširanje, počeli su radovi na sanaciji vodoinstalacija. Protiv izvođača radova, koji su odgovorni za neispravnost vode, biće podnete krivične prijave, najavljuje predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić. Takođe, najavljene su i smene u Kliničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centru, u čijem je sastavu i porodilište.

Voda u Kliničko-akušerskoj klinici u Novom Sadu ne može se koristiti za piće i tuširanje, pa se porodilište snabdeva vodom iz cisterni.

Osoblje bolnice pacijentkinjama donosi kanistere s vodom za piće i umivanje, a na svakom koraku u porodilištu istaknuti su natpisi o neispravnosti. Pacijentkinje kažu da im nije lako, ali da uspevaju da izađu na kraj sa situacijom.

Problem sa vodom u porodilištu nije nov. Još pre pola godine, nakon otvaranja novog dela porodilišta, otkriveno je da je voda bakteriološki neispravna. Problem je nakon toga saniran, ali to izgleda nije urađeno kako treba, pa je korišćenje vode ovih dana opet zabranjeno.

Sada su pokrajinske vlasti rešile da se problem s vodom sanira u potpunosti, ali i da se traži odgovornost onih koji su doveli do ovakvog stanja. "Nećemo tolerisati to da je pokrajinska vlada uložila 320 miliona dinara a da se porodilje i deca peru vodom iz kanistera", kaže predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

"Danas će početi radovi na zameni cevi i biće podnete krivične prijave protiv izvođača koji nisu na savestan način obavili posao i tužbe za naknadu štete", kaže on.

U upravi Kliničkog centra nisu želeli da se pojave pred kamerama, možda i zbog toga što je prvi čovek te ustanove Dragomir Damjanov smenjen jer nije rešio problem ni nakon pola godine od kada je ustanovljeno da voda nije ispravna.

Iako je najavljeno da radovi na sanaciji počinju već danas, niko nije mogao precizirati kada će trudnice i bebe ponovo moći da koriste vodu u jednom od najsavremenijih porodilišta u zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.