Informacije tajilo 140 državnih organa

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2010, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Informacije tajilo 140 državnih organa

Protiv 140 organa javne vlasti podnete su prekršajne prijave zbog nepostupanja po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, saopštilo je danas Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nadzorom nad primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu utvrdilo je da 140 državnih organa ne primenjuje dosledno odredbe tog zakona.

Prekršajnim sudovima podneti su zahtevi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << protiv 41 gradonačelnika i predsednika opština, 92 direktora centara za socijalni rad i sedam rukovodilaca republičkih organa.  Ministarstvo je izvršilo inspekcijski nadzor u više od 200 organa javne vlasti.

Krajem februara 2010. godine Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obavestio je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu o organima koji nisu sačinili i objavili informator o radu i dostavili izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje su usvojene u decembru 2009. godine, nadzor nad sprovođenjem tog zakona prešao je iz nadležnosti Ministarstva kulture u nadležnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Šabić: Doprinos sprovođenju zakona

Uspešna tranzicija, uspostavljanje uređene i odgovorne države i vlasti traži od ljudi koji su izabrani i plaćeni da vrše javne funkcije, da posebno kad je u pitanju izvršavanje zakonskih obaveza, prednjače pozitivnim primerom, smatra Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić.

Ako oni to ne čine, već se ponašaju obrnuto, pa čak ne izvršavaju ni elementarne obaveze utvrđene zakonom, onda je ne samo logično nego i nužno da za to snose odgovarajuće konsekvence, naglasio je Šabić.

Prema njegovim rečima, činjenica je da je, kad je u pitanju Zakon o slobodnom pristupu informacijama, procesuiran veoma mali broj prekršioca zakona, koji je u odnosu na ukupan broj prekšioca samo simboličan.

''Više puta sam ukazivao i na to da takav odnos, u kome odgovornost nije pravilo već redak izuzetak, predstavlja poziv na kršenje zakona'', rekao je on.

Ministar za državnu upravu je, po prelasku pokretanja prekršajnih postupaka u nadležnost tog ministarstva, izrazio spremnost da, u granicama raspoloživih resursa, maksimalno insistira na odgovornosti za kršenje zakona, i ova aktivnost ministarstva to potvrđuje, ukazao je on.

''Na aktivnost Ministarstva za državnu upravu treba gledati kao na prvu u nizu, a posebno je treba ceniti u svetlu činjenice da je broj, samo ovom prilikom pokrenutih postupaka, gotovo jednak ukupnom broju pokrenutih postupaka u pet prethodnih godina", zaključio je Šabić.

Postupajući u okviru svojih novoutvrđenih nadležnosti, Ministarstvo je preko upravne inspekcije odmah pokrenulo postupak za utvrđivanje činjeničnog stanja radi preduzimanja propisanih mera protiv organa javne vlasti zbog povrede prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i zbog neizvršavanja zakonskih obaveza koje se odnose na mere unapređenja prava javnosti u ovoj oblasti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prijave zbog nepostupanja po zakonu

Izvor: B92, 29.Apr.2010

Beograd -- Ministarstvo za državnu upravu podnelo je prekršajne prijave protiv 140 organa javne vlasti zbog nepostupanja po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama... Prekršajnim sudovima podneti su zahtevi protiv 41 gradonačelnika i predsednika opština, 92 direktora centara za socijalni rad i...

Nastavak na B92...

Podnete prekršajne prijave protiv 140 organa javne vlasti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2010

BEOGRAD - Protiv 140 organa javne vlasti podnete su prekršajne prijave zbog nepostupanja po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, saopštilo je danas Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu...U postupku vršenja nadzora nad primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

140 prekršajnih prijava

Izvor: S media, 29.Apr.2010

U postupku vršenja nadzora nad primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu utvrdilo je da 140 organa javne vlasti ne primenjuje dosledno odredbe tog zakona i da su ispunjeni uslovi za podnošenje zahteva za vođenje prekršajnog...

Nastavak na S media...

Šabić: Mnogi ne poštuju zakon

Izvor: S media, 30.Apr.2010, 12:58

U postupku vršenja nadzora nad primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu utvrdilo je da 140 organa javne vlasti ne primenjuje dosledno odredbe tog zakona i da su ispunjeni uslovi za podnošenje zahteva za vođenje prekršajnog...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.