Izvor: B92, 17.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava protiv TEK-a za zagađenje

Beograd, Lazarevac -- Ministar Saša Dragin kaže da će protiv Termoelektrane Kolubara (TEK) biti podneta prijava za privredni prestup.

Ministar zaštite životne sredine rekao je agenciji Beta da je razlog zagađenje reka Turija i Kolubara. U nedelju, 15. jula, na deponiji TEK-a u Velikim Crljenima popustio je ogradni zid, iza koga su se nalazili pepeo i šljaka, pa se mulj izlio u rečicu Turiju i njome stigao u Kolubaru.

Dragin je agenciji Beta rekao da su odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na lice mesta izašli republički inspektori zaštite životne sredine, vodoprivredni inspektori i predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavod, koji su uzeli uzorke vode.

Prema Draginovim rečima, vodoprivredni inspektor je odmah naložio čišćenje reka, a JP "Srbija vode" nadgledaće ceo taj proces.

Kako je naveo, inspektor Ministarstva zaštite životne sredine naložio je hitne tehničko-tehnološke mere i saniranje nasipa u cilju daljeg sprečavanja i izlivanja pepela i šljake.

Dragin je rekao da većeg akcidenta nije bilo jer su ribarski inspektori reagovali na vreme.

TEK: Sanira se deponija pepela

TEK je saopštio da stručnjaci Termoelektrane "Kolubara" u Velikim Crljenima, u saradnji sa Institutom za vodoprivredu "Jaroslav Černi" iz Beograda, rade na sanaciji deponije pepela, čije je izlivanje dovelo do uginuća ribe u Kolubari.

Odgovorni u TEK-u tvrde da je treća nadgradnja nasipa urađena prema projektu Rudarskog instituta iz Beograda, te da je pri tom sprovedena kompletna zakonska procedura.

Oni ne isključuju mogućnost da će ta kaseta ipak biti "izbačena iz upotrebe", uz objašnjenje da "nije sporna nadgradnja nasipa već drenaža prethodnih etaža".

Sličan incident na pepelištu TEK-a dogodio se i u septembru 2006.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.