Prijava nasilja nad ženama zakonska obaveza

Izvor: RTS, 07.Feb.2015, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava nasilja nad ženama zakonska obaveza

U Srbiji postoji zakonska obaveza prijavljivanja nasilja ili sumnje na nasilje, kako za građane tako i za profesionalce koji rade u institucijama nadležnim za regovanje u slučajevima nasilja prema ženama, saopštila je Mreža "Žene protiv nasilja".
"Ne ulazeći u to na koji način je institucijama nasilje prijavljeno, mišljenja smo da kada do saznanja o nasilju dođe, institucije moraju da učine sve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je u njihovoj nadležnosti da nasilje zaustave, ženu zaštite, a nasilnika kazne dosledno zakonskim propisima", navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.
Kako se ističe, koordinirani i blagovremeni odgovor institucija na nasilje prema ženama je način da se žene koje preživljavaju nasilje dugoročno i održivo zaštite.
Međutim, podsećaju u Mreži, institucije nisu jedine koje treba da deluju u cilju suzbijanja i sprečavanja "muškog" nasilja prema ženama.
"Naš zadatak kao građanki i građana je da stvaramo društvo zasnovano na međusobnom poštovanju i uvažavanju u kome će biti jasan stav da je nasilje nedopustivo", navodi Mreža i poziva medije i građane da se pridruže u ispunjenju tog zadatka i javno osude svaki vid nasilja prema ženama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prijavljivanje nasilja zakonska obaveza

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Feb.2015

BEOGRAD - U Srbiji postoji zakonska obaveza prijavljivanja nasilja ili sumnje na nasilje, kako za građane tako i za profesionalce koji rade u institucijama nadležnim za regovanje u slučajevima nasilja prema ženama, saopštila je večeras Mreža "Žene protiv nasilja"..."Ne ulazeći u to na koji način...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.