Prijateljska ruka Fondacije „Hemofarm”

Izvor: Politika, 06.Jan.2011, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijateljska ruka Fondacije „Hemofarm”

Osnovana pre sedamnaest godina, Fondacija farmaceutske kompanije „Hemofarm” višestruko je opravdala postojanje. Pomagala je i deci bez roditelja, izbeglicama, bolesnima, ustanovama, selima...

Vršac – Fondacija „Hemofarm“, koju je pre sedamnaest godina osnovala istoimena farmaceutska kompanija, višestruko je opravdala postojanje. Pomagala je i deci bez roditelja, izbeglicama, bolesnima..., ustanovama, selima...

– Na desetine akcija smo inicirali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i ostvarili, a dve će trajno ostati u sećanju. Reč je o „Deci s ljubavlju“, iz 1994. godine, koja je imala cilj da pomognemo deci bez roditelja i najmlađima u izbegličkim naseljima. Rat u susedstvu, beda, reke izbeglica, prava humanitarna katastrofa Fondaciji su nametnuli nove ciljeve u odnosu na zamišljane prilikom osnivanja. Usred međunarodne blokade Jugoslavije, „Hemofarm“ je podstakao svoje inostrane partnere da se pridruže i podrže ovu akciju. U početku je bila gradskih dimenzija. U Vršac se slilo više od 3.500 izbeglica. Njima je kompanija čitavih devet meseci, svakodnevno, obezbeđivala hranu. Za kratko vreme trajanja akcije sakupljeno je oko 800.000 maraka, i tim novcem je kupljena odeća, obuća, hrana za najmlađe u izbegličkim kampovima i kolektivnim smeštajima. Apelu farmaceuta, odnosno Fondacije „Hemofarm“, prvi su se odazvali poslovni partneri iz Austrije, a u Palermu je čitav grad ustao na noge, pogođen istinom o ispaštanjima nejači – priča Snežana Radočaj, direktorka Fondacije „Hemofarm“.

Druga akcija, „Pruži mi ruku prijateljstva“, pokrenuta je 1999. godine, u vreme vojne akcije protiv naše zemlje. Fondacija je na sajtu objavila početak velike akcije za pomoć sirotinji, deci, starim i bolesnim ljudima. Pozivu su se odazvale stotine naših iseljenika, udruženja Srba, poslovni partneri iz čitavog sveta..., manifestujući vrhunsku solidarnost sa građanima Srbije. Uplatioci su, u roku od pet dana, dobijali povratnu informaciju o utrošku njihove novčane pomoći. To je bilo potrebno kako bi se našima u svetu vratilo poverenje u svrsishodnost pomaganja, jer su govorili da se do tada – „pomoći gubio trag“. Kad su se uverili da se novac pravilno koristi, usledile su nove uplate.

Jedna Nišlijka, iz Amerike, svoj novac je namenila kupovini inkubatora za službu neonatologije bolnice u svom rodnom gradu. Kada je, nakon tri-četiri dana, sa uručivanja poklona objavljena slika u novinama, javila se Fondaciji i rekla da je oduševljena što je na fotografiji čak prepoznala i svoju blisku rođaku.

Fondacija je zaslužna i za rekonstrukciju Dečijeg odeljenja i porodilišta u vršačkoj bolnici. Ulagalo se i u opremanje škola, očuvanje kulturnog nasleđa, rekonstrukciju važnih objekata u Vršcu, crkava, manastira, uređenje ambijentalnih celina, oživljavanje domova kulture i izgradnju sportskih terena u selima vršačke opštine, podizanje turističko-sportskih objekata na Vršačkim planinama, izgradnju dečijeg vrtića...

Takođe, sada već prestižnim priznanjem „Vasko Popa“, Fondacija već šesnaest godina zaredom nagrađuje po jednog našeg istaknutog pesnika.

Teško je nabrojati sve poduhvate i poklone Fondacije „Hemofarm“. U okviru akcije „Dositeju u pohode“, u Čakovu (Rumunija), „Hemofarm“ je kupio rodnu kuću našeg velikog prosvetitelja i ustupio je na staranje Fondaciji, koja ju je preuredila u muzej, popunila nameštajem i dokumentima o životu prvog srpskog ministra prosvete. Rodna kuća Dositeja, na samo sat vožnje od Vršca, a dva sata od Beograda, zamišljena je kao mesto hodočašća mladih iz Srbije, „koji o velikanu ne mogu sve iz knjiga da nauče“. Pre šest godina, Fondacija „Hemofarm“ je, zajedno sa Maticom srpskom, Institutom za književnost i umetnost, Kulturno-prosvetnom zajednicom Srbije, osnovala Zadužbinu „Dositej Obradović“.

........

Stipendije najboljima

Fondacija se naročito pročula po dodeli stipendija đacima i studentima. Pre nekoliko dana, u Vršcu je na prigodnoj svečanosti dvadesetoro srednjoškolaca (čija je prosečna ocena 4,89) i isto toliko studenata iz cele zemlje (prosek im je 9,4) primilo rešenja o stipendiranju, pa će svakog meseca đaci dobijati po 11.430 dinara, a studenti 15.240 dinara.

Do sada je stipendijama podržano 1312 učenika i studenata. Ove godine, stipendista Dragan Conić, iz Leskovca, na trećoj godini fizičke hemije, ima najbolji prosek ocena – 10, a čak devetoro srednjoškolaca je s prosekom – 5.

Jovica Danilović

objavljeno: 07.01.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.