Izvor: B92, 24.Apr.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvatilište za pse i mačke

Beograd -- Pored već postojećih kapaciteta za zbrinjavanje životinja lutalica, od ove nedelje u Kragujevcu rade i novi objekti prihvatilišta sa 400 mesta za pse i mačke.

Izgradnju je finansiralo Ministarstvo za zaštitu životne sredine sa oko 5,3 miliona dinara. Prihvatilište je urađeno po najsavremenijim standardima. I Kragujevčani, po objavljivanju informacija u medijima o radu prihvatilišta, sve češće samoinicijativno dolaze kako bi doprineli dobrobiti životinja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Psi lutalice, koji su zbrinuti u "Zoohigijeni", posle sterilizacije, čišćenja od parazita i vakcinacije, spremni su za potencijalne nove vlasnike.

Na mesečnom nivou između 50 i 70 Kragujevčana novog kućnog ljubimca usvoje iz prihvatilišta.

Zaposleni u Regionalnom prihvatilištu angažovani su uglavnom u opštinama Šumadije gde hvataju pse i mačke lutalice, pružaju im neophodnu zdravstvenu negu, čipuju, a zatim vraćaju u opštinu na kojoj su ih našli.

Da napredak u odnosu prema životinjama postoji, pokazuje iskustvo sve većeg broja Kragujevčana, koji svoje ljubimce ostavljaju u prihvatilištu umesto na ulici kao prethodnih godina, ako ne mogu da brinu o njima.

Podsetimo, osnivanjem Fonda "Mila", B92 je preduzeo prve korake ka kanalisanju građanske inicijative za rešavanje problema nezbrinutih životinja na beogradskim ulicama. U toku je operacionalizacija aktivnosti na formiranju organizacije koja bi funkcionisala po uzoru na Pet policiju. Ova organizacija koristiće svetska iskustva partnerstva između javnog sektora i građana, a u njen rad će biti uključeni i profesionalci i volonteri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.