Izvor: B92, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvatilište za beskućnike puno

Beograd -- Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici popunjeno je preko predviđenog kapaciteta, kažu nadležni.

Zamenik direktora te ustanove Prvoslav Nikolić kao razloge naveo je niske temperature i veliki broj Beograđana o kojima nema ko da vodi računa. On je rekao da je maksimalan kapacitet prihvatilišta 105 mesta, a da u ovom trenutku ono pruža utočište za 121 korisnika, kao i da će u toku ovog dana biti primljeno još troje.

"Već mesec >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana nemamo slobodnih mesta, pa smo prinuđeni da koristimo i pomoćne ležajeve, pretrpani smo, ali opet njima je tu mnogo bolje nego da su napolju. Čim malo zahladni navala je veća, a naročito kada krenu kiše i sneg", kazao je Nikolić.

On navodi da se primaju i osobe koje kod sebe nemaju nikakvu dokumentaciju.

On je skrenuo pažnju na to da su gradske vlasti odvojile dovoljno finansijskih sredstava za delatnosti prihvatilišta, ali i da se ta ustanova stalno suočava sa problemom prostora i kapaciteta.

Korisnici tog prihvatilišta su uglavnom beskućnici, stare i senilne osobe, mentalno bolesni ljudi, prosjaci, skitnice, alkoholičari, invalidi i "svi oni koje niko neće".

Ukućani imaju tri obilna redovna obroka i užinu, kao i primarnu zdravstvenu zaštitu lekara i medicinskih sestara.

Nikolić je objasnio da te ljude dovodi policija, hitna pomoć, centri za socijalni rad, zdravstvene ustanove, prijatelji i rodbina, a često dolaze i sami.

Prema njegovim rečima, korisnici u prihvatilištu borave privremeno, do šest meseci, dok im se ne nađe trajan smeštaj, ali ima i puno povratnika.

Ova ustanova osnovana je 1974. godine kao Centar za prihvatanje odraslih lica Gerontološkog centra u Beogradu, i bila je u nadležnosti republike.

Od 1. januara 2005. godine, grad Beograd je preuzeo osnivačka prava i kompletnu brigu o urgentnom zbrinjavanju odraslih i starih u stanju socijalne potrebe.

Kroz prihvatilište je do sada prošlo više od 10.000 osoba, a prema rečima Nikolića, gradske vlasti su ove godine za prihvatilište izdvojile više od 100 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.