Prihvataju „Dekadu Roma”, ali – u „kešu”

Izvor: Politika, Beta, 18.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvataju „Dekadu Roma”, ali – u „kešu”

Neobrazovnima je teško objasniti značaj ovog projekta, kaže Fadil Kurtić, predsednik Udruženja Roma intelektualaca

„Većina od oko 2.500 Roma koliko ih živi u opštini Vladičin Han, živi na ivici gladi – jede samo jednom dnevno”, tvrdi Fadil Kurtić, predsednik Udruženja Roma intelektualaca i koordinator za romska pitanja u ovoj opštini. Aktivisti ovog udruženja, na čijem čelu je bivši policajac koji je završio srednju školu unutrašnjih poslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već sedam godina pokušavaju da ukažu svojim sugrađanima, pre svega, koliki je značaj obrazovanja.

– Mi pokušavamo da im objasnimo da je školovanje jedini put za izlazak iz bede i jedini način da se zaposle. Međutim, kada je obrazovanje u pitanju nismo postigli značajnije rezultate, jer je ljudima ovde najveći problem siromaštvo, pa ne žele i ne mogu da šalju gladnu ili bosu decu u školu, a najčešće ne mogu ni da im kupe udžbenike – objašnjava Kurtić, dodajući i to da ni opština Vladičin Han, kao jedna od najsiromašnijih u Srbiji, nije u mogućnosti da pruži značajniju finansijsku podršku Romima.

Udruženje, koje su 2002. godine osnovali visokoobrazovani Romi, okuplja četrdeset aktivnih članova i oko 500 pristalica. Među aktivnim članovima ima i oficira Vojske Srbije, magistara... Kako kaže naš sagovornik, finansiraju se iz budžeta opštine i dobijaju oko 40.000 dinara godišnje za održavanje rada udruženja, dok se ostala sredstva obezbeđuju u zavisnosti od projekata.

– Prošle godine smo učestvovali u javnim radovima kao što su uređenje romskih naselja i čišćenje rečnih korita i zaposlili smo 43 Roma. Najveći problem naših sunarodnika u ovom kraju su beda, neobrazovanost i nezaposlenost. Upravo sada sam na skupštini na kojoj bi trebalo da se usvoje akcioni planovi predviđeni projektom „Dekada Roma”, a koji se tiču obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja i zdravstva – kaže Kurtić.

Njegovi sunarodnici koji su čuli za „Dekadu Roma” i da se „tu dele neke pare” uglavnom, kako kaže, traže da im se ono što im pripada isplati „u kešu”.

To nas opet, kako on misli, vraća na pitanje obrazovanja, jer je neobrazovnima koji pri tome žive na ivici bede teško objasniti šta je zapravo i kako funkcioniše „Dekada Roma”.

Udruženje planira da pokrene akciju podele besplatnih udžbenika socijalno ugroženoj romskoj deci, kao i akciju za pomoć starim Romima.

– Konkurisali smo i za projekat za pomoć deci u predškolskom uzrastu kroz koji bi se romska deca pripremila za školsko i predškolsko obrazovanje. U našoj opštini ne postoji nijedan romski asistent čija bi pomoć sigurno dobro došla. S druge strane, u Surdulici trenutno radi deset asistenata, pa se nadamo da će se i situacija u Vladičinom Hanu uskoro popraviti – kaže Kurtić.

Udruženje Roma intelektualaca upisano je u registar 6. avgusta 2002. godine rešenjem tadašnjeg saveznog ministarstva pravde. Kako je navedeno u statutu, to je nestranačko, neprofitno i nevladino udruženje čiji je glavni cilj edukacija i obrazovanje ljudi iz svih segmenata života, zaštita ljudskih prava sa posebnim osvrtom na prava manjina, osnivanje i razvoj sredstava, informisanje pripadnika manjina, razvoj ekološke svesti i podrška sportskim društvima.

Prema Kurtićevim rečima, Romi intelektualci veoma dobro sarađuju sa Ministarstvom zdravlja, Romskim kulturnim centrom iz Vranjske banje, institucijama lokalne samouprave i svim javnim ustanovama, kao i sa Romskim informativnim centrom iz Kragujevca.

B. Mališ

[objavljeno: 19/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.